Bazuje na niej wiele ciast, naleśniki z serem nie smakują tak bardzo bez dodatku puszystej śmietany (na przykład oprószonej nieco cukrem i cynamonem, mniam!). O uwielbianych przez Polaków kluskach nie warto nawet wspominać, a i zupa bez kleksa śmietany traci wiele swoich walorów. Dlatego, żeby nawet proste i niewyrafinowane danie zyskało na smaku, wybierzmy dobrą, sprawdzoną śmietanę z polskiego mleka. Na przykład tę oferowaną przez markę Czarnocin – w zależności od potrzeb i upodobań dostępną w wersji z 12% oraz z 18% tłuszczu.
Śmietana (pamiętajmy zawsze: nie w nadmiarze) jest ważnym elementem diety. Dostarcza organizmowi cennej witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Śmietana zawiera także witaminy D, E i K oraz minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód. Jest również cennym źródłem białka, a zawarte w niej szczepy przyjaznych nam bakterii ułatwiają jego przyswajanie. Naturalna nabiałowa flora bakteryjna reguluje także procesy trawienne i ułatwia przemianę materii.
Na sklepowej półce znajdziemy śmietanę Czarnocin z zawartością tłuszczu 12% oraz 18%. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, sięgniemy po odpowiedni produkt. Lżejsza śmietana Czarnocin o niższej zawartości tłuszczu doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania zimnych potraw oraz jako baza dla ziołowych sosów sałatkowych. Śmietana Czarnocin 18% znajdzie zastosowanie przy zagęszczaniu zup czy mięsnych lub grzybowych sosów. Nadaje się również do deserów – wyższa zawartość tłuszczu sprawia, że można nią dekorować ciasta bądź galaretki.
Do czego?
Do sosów, zup i sałatek, naleśników, klusek, makaronu. Na zimno i na gorąco.
Dostępne opakowania:
Fot. Milkpol
Informacja prasowa