Sos z Grzybów Shiitake

Sos z Grzybów Shiitake od House of Asia.
Grzyby mają swoje stałe miejsce w kuchni polskiej. Używane do sosów, zup, pierogów nadają im niepowtarzalny smak i aromat.

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez potraw z dodatkiem grzybów. Naturalnie najczęściej używamy rodzimych borowików, podgrzybków, czy kurek, ale warto też spróbować innych, bardziej egzotycznych gatunków. Dla osób poszukujących ciekawych kulinarnych doznań marka House of Asia przygotowała pyszną nowość – Sos z Grzybów Shiitake o intensywnym grzybowym aromacie.

Jesienią i zimą pogoda sprawia, że chętnie sięgamy po „Comfort Food”, czyli jedzenie które ma koić ciało i duszę. Przygotowujemy typowe dla tych pór roku dania, do których dodajemy rozgrzewające i aromatyczne przyprawy oraz składniki. Jednym z najbardziej charakterystycznych są grzyby, których nawet niewielka ilość dodana np. do zupy, czy sosu sprawia, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru i staje się pełna smaku.

Oczywiście najbardziej popularne są grzyby rosnące w Polsce, ale w sklepach coraz częściej możemy znaleźć też bardziej egzotyczne gatunki, pochodzące z Azji. Grzyby o pięknych kształtach i niezwykłym aromacie. Warto rozpocząć przygodę z azjatyckimi grzybami od łatwo dostępnych suszonych Grzybów  Mun (House of Asia, 4,60 zł) o delikatnym smaku i niezwykłej konsystencji. Grzyby te po namoczeniu kilkukrotnie powiększają objętość. Możemy używać ich nie tylko klasycznie do sajgonek, ale też do farszu do polskich pierogów (dzięki nim będzie lekko chrupiący) i jako dodatek do rozgrzewającego żurku.

Jedną z tajemnic smaku azjatyckich dań skrywają niepozorne grzyby Shiitake. Na pierwszy rzut oka przypominają brązowe pieczarki, są jednak dużo bardziej aromatyczne. Warto wypróbować suszone Grzyby Shiitake (House of Asia, 7,60zł), które po namoczeniu w ciepłej wodzie mogą być stosowane jak podgrzybki czy prawdziwki. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do bulionów, dań wegetariańskich i mięsnych – należy jedynie pamiętać, że ich grzybowy aromat jest bardziej intensywnych niż ten, który dają znane nam grzyby.

Dla tych, którzy maja mniej czasu na przygotowanie posiłku, ciekawą propozycją jest NOWOŚĆ – Sos z Grzybów Shiitake (House of Asia, 11,90 zł). Idealny jako dodatek do ryżu, czy makaronu (nie tylko tego azjatyckiego) lub baza do zupy grzybowej. To doskonały pomysł na szybkie i rozgrzewające danie pełne grzybowego smaku i aromatu. Znakomite na jesienne i zimowe chłodne dni.

Azjatyckie produkty cieszą się w Polsce rosnącą popularnością, jesteśmy otwarci na nowe smaki, chętnie eksperymentujemy w kuchni. Przygotowując tradycyjne polskie potrawy warto dodać do nich składniki znane od wieków w kuchni azjatyckiej, by wzbogacić ich smak.

Fot. House of Asia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat