Świąteczna królowa dodatków

Ćwikła z chrzanem od WSP Społem.
Ćwikła z chrzanem od wielu lat cieszy się uznaniem w polskiej kuchni, gdyż stanowi doskonałe uzupełnienie tradycyjnych potraw. Idealna na co dzień, jak i przy bardziej wymagających okazjach – takich jak zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

Niewiele osób wie, że tym rewelacyjnym dodatkiem zachwycano się już w XVI wieku. Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego” podawał przepis na ćwikłę i tak podsumował jej smak „(…) sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła.” Także kolejne pokolenia Polaków nie wyobrażały sobie świąt bez tej przystawki. Uhonorował ją m.in. Jan Brzechwa pisząc „Raz buraczek nieboraczek/Zaczerwienił się jak raczek:/Toż gałgaństwo jest niezwykłe,/Żeby robić ze mnie ćwikłę/I ucierać razem z chrzanem./Nie, to wprost jest niesłychane!"

Dlaczego ćwikła z chrzanem niezmiennie króluje na naszych stołach? Jej bardzo charakterystyczny słodko – pikantny smak i nasycony kolor zawsze znakomicie komponował się z wędlinami i mięsami. To się nie zmieniło. Dzisiaj doceniają ją także wegetarianie – nadaje wyrazistości wielu warzywnym potrawom.

Pieczyste z ćwikłą z chrzanem
Mięso pieczone to klasyczne danie, które jest obecne na stołach przede wszystkim przy szczególnych okazjach, takich jak np. Boże Narodzenie. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele, a w każdym domu znajduje się starannie strzeżona receptura przekazywana z pokolenie na pokolenie. Zachęcamy jednak uzupełnienie tego dania o naszą Ćwikłę z chrzanem, która podobnie jak i pozostałe produkty WSP Społem swoją recepturą nawiązuje do tradycyjnych przepisów, znanych od pokoleń. Spodziewajcie się przystawki ciekawej i zdecydowanie wyrazistej. Zapewnia to aż 29% zawartość chrzanu.

Warto wykorzystać ten dodatek także do pysznych kanapek, doskonałych na smaczną kolację czy sycące śniadanie.

Potrzebujemy tylko:

  • ulubione pieczywo,
  • wędlinę lub pokrojone na plastry upieczone mięso
  • garść wybranych listków sałaty
  • paprykę lub inne ulubione warzywa.

Na kromki nakładamy poszczególne składniki a całość uzupełniamy Ćwikłą z chrzanem WSP SPOŁEM. Jest pysznie i odżywczo.

Wege pasztet na świątecznym stole
Ćwikła z chrzanem to także znakomity dodatek dla osób nie jedzących mięsa. Na wegetariańskim, bożonarodzeniowym stole zapewne pojawi się pasztet warzywny. Przepis na jego wykonanie jest łatwy i szybki. Do jego przygotowania będą potrzebne:

  • kasza jaglana
  • marchewka, pietruszka, cebula, czosnek
  • olej roślinny
  • sos sojowy
  • oregano, tymianek, słodka papryka, mielony czarny pieprz.

Gotujemy kaszę, kroimy i podsmażamy warzywa, doprawiamy je przyprawami i sosem sojowym a potem wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Resztą zajmuje się piekarnik, któremu upieczenie pasztetu powinno zająć do 55 minut :) Po ostygnięciu, kroimy go na porcje, obowiązkowo stawiając obok Ćwikłę z chrzanem WSP Społem. Taki zestaw podajemy nie tylko na  święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się przy innych spotkaniach, ale także bez okazji.

Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł.

Fot. WSP Społem
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat