Większość z nas zna ten scenariusz. Czasem problemem jest brak planowania posiłków, a czasem po prostu brak czasu i zmiana planów. Kończy się to tak, że świeże, pachnące i chrupiące produkty stają się zwiędłe i nabierają brzydkiego koloru i zapachu. Na szczęście istnieje mnóstwo sztuczek, które mogą pomóc w utrzymaniu świeżości produktów na dłużej. Jeśli masz dość wyrzucania owoców i warzyw tydzień po tygodniu, oto triki dotyczące ich przechowywania, które musisz znać.
Jeśli po powrocie ze sklepu po prostu wrzucasz wszystkie warzywa i owoce do lodówki, przestań. Niektóre owoce i warzywa muszą zostać schłodzone, podczas gdy inne najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Na przykład pomidory szybko psują się, jeśli przechowujesz je w lodówce. Owoce dojrzewające z biegiem czasu (takie jak banany, melony, awokado i brzoskwinie) najlepiej przechowywać na blacie, dopóki nie dojrzeją, dopiero wtedy należy je schować do lodówki.
Wstępne mycie produktów zwiększa ich wilgoć, co może przyspieszyć ich psucie. Jeśli więc chcesz, żeby produkty pozostałe świeże na dłużej zrezygnuj ze wstępnego mycia aż do momentu, kiedy będziesz chciała ich użyć.
Upewnij się, że szuflada lodówki w której przechowujesz warzywa jest szczelnie zamknięta, to pozwoli zachować im świeżość na dłużej. Do przechowywania warzyw liściastych, przydatny jest ręcznik papierowy - będzie on chłonął wilgoć, tym samym sprawiając, że zielenina pozostanie świeża i chrupiąca. Trik ten sprawdza się również w przypadku owoców jagodowych. Pieczarki i inne grzyby przechowuj w papierowej torbie - wchłonie ona wilgoć, sprawiając, że nie zaczną się one brzydko „ślimaczyć”.
Banany mogą zmienić kolor z zielonego na brązowy, ledwie w parę dni. Jeśli masz dosyć pieczenia chlebka bananowego, możesz zachować świeżość bananów na dłużej, przykrywając łodygę małym kawałkiem folii aluminiowej. Blokuje to wydzielanie się etylenu, gazu, który owoce wydzielają, gdy dojrzewają. Jeśli jednak Twoje banany nadal brązowieją szybciej niż chciałeś, obierz je, pokrój i zamroź — możesz ich użyć do smoothie lub do zrobienia domowych lodów.
Większość warzyw i zieleniny ożywisz, mocząc je w wodzie. Zanurz zwiędłe produkty w pojemniku wypełnionym lodowatą wodą i włóż do lodówki na około 30 minut. Warzywa i zieleninę z łodygami (np. brokuły, szparagi, seler i zioła) traktuj jak bukiet kwiatów. Przytnij końce i umieść je w pojemniku z zimną wodą, aby mogły wchłaniać wilgoć od dołu do góry.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com