Te sposoby sprawią, że przestaniesz wyrzucać jedzenie

Sprawdzone sposoby na nie wyrzucanie jedzenia.
Kolejny raz wróciłaś do domu z torbą pełną świeżych warzyw, owoców i zieleniny z nadzieją na zdrowy, pełen sałatek tydzień, tylko po to by po kilku dniach wyrzucić większość produktów? Pomożemy Ci się z tym uporać.

Większość z nas zna ten scenariusz. Czasem problemem jest brak planowania posiłków, a czasem po prostu brak czasu i zmiana planów. Kończy się to tak, że świeże, pachnące i chrupiące produkty stają się zwiędłe i nabierają brzydkiego koloru i zapachu. Na szczęście istnieje mnóstwo sztuczek, które mogą pomóc w utrzymaniu świeżości produktów na dłużej. Jeśli masz dość wyrzucania owoców i warzyw tydzień po tygodniu, oto triki dotyczące ich przechowywania, które musisz znać.

Odpowiednie przechowywanie

Jeśli po powrocie ze sklepu po prostu wrzucasz wszystkie warzywa i owoce do lodówki, przestań. Niektóre owoce i warzywa muszą zostać schłodzone, podczas gdy inne najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Na przykład pomidory szybko psują się, jeśli przechowujesz je w lodówce. Owoce dojrzewające z biegiem czasu (takie jak banany, melony, awokado i brzoskwinie) najlepiej przechowywać na blacie, dopóki nie dojrzeją, dopiero wtedy należy je schować do lodówki.

Warzywa i owoce myj dopiero przed jedzeniem

Wstępne mycie produktów zwiększa ich wilgoć, co może przyspieszyć ich psucie. Jeśli więc chcesz, żeby produkty pozostałe świeże na dłużej zrezygnuj ze wstępnego mycia aż do momentu, kiedy będziesz chciała ich użyć.

Dbaj o odpowiednie przechowywanie

Upewnij się, że szuflada lodówki w której przechowujesz warzywa jest szczelnie zamknięta, to pozwoli zachować im świeżość na dłużej. Do przechowywania warzyw liściastych, przydatny jest ręcznik papierowy - będzie on chłonął wilgoć, tym samym sprawiając, że zielenina pozostanie świeża i chrupiąca. Trik ten sprawdza się również w przypadku owoców jagodowych. Pieczarki i inne grzyby przechowuj w papierowej torbie - wchłonie ona wilgoć, sprawiając, że nie zaczną się one brzydko „ślimaczyć”.

Zadbaj o banany

Banany mogą zmienić kolor z zielonego na brązowy, ledwie w parę dni. Jeśli masz dosyć pieczenia chlebka bananowego, możesz zachować świeżość bananów na dłużej, przykrywając łodygę małym kawałkiem folii aluminiowej. Blokuje to wydzielanie się etylenu, gazu, który owoce wydzielają, gdy dojrzewają. Jeśli jednak Twoje banany nadal brązowieją szybciej niż chciałeś, obierz je, pokrój i zamroź — możesz ich użyć do smoothie lub do zrobienia domowych lodów.

Zwiędłe warzywa ożyw zimną wodą

Większość warzyw i zieleniny ożywisz, mocząc je w wodzie. Zanurz zwiędłe produkty w pojemniku wypełnionym lodowatą wodą i włóż do lodówki na około 30 minut. Warzywa i zieleninę z łodygami (np. brokuły, szparagi, seler i zioła) traktuj jak bukiet kwiatów. Przytnij końce i umieść je w pojemniku z zimną wodą, aby mogły wchłaniać wilgoć od dołu do góry.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat