Należy do serów niedojrzewających i najlepszy jest świeży – znajdziemy dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni. Jest niedrogi, smaczny i uniwersalny. Wypróbujmy na przykład Twaróg półtłusty Czarnocin, polskiej marki dostarczającej nam nabiał od 29 lat.
Twaróg półtłusty Czarnocin jest niskokaloryczny, lekkostrawny i bogaty w składniki odżywcze, których nie może zabraknąć w diecie dzieci i dorosłych. Zawarte w twarogu białko nasz organizm wykorzystuje do tworzenia i odbudowy mięśni oraz skóry. A także rozpuszczalne w tłuszczu witaminy, między innymi witaminę D oraz fosfor i wapń, bez których zafundujemy sobie na starość osteoporozę, a swoim dzieciom krzywicę.
Półtłusty twaróg Czarnocin powinien na stałe zagościć w naszej lodówce. Przyda się do potraw na słodko i wytrawnie. Począwszy od najprostszej kanapki, którą można wzbogacić na milion sposobów, dodając do niej owoce, warzywa, miód oraz zioła. Poprzez naleśniki, makaron – z sosem owocowym, ale i ze szpinakiem, rzodkiewką, pietruszką, szczypiorkiem. A na ciastach i nadzieniu do bułeczek na ciepło kończąc.
Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.
Do czego?
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Opakowanie: kostka ok. 300 g, kostka ok. 600 g
Cena za kilogram: 17 zł
Fot. Milkpol
Informacja prasowa