Wegetariańska Azja na talerzu

20 marca (Dzień Bez Mięsa)
Nadchodzi doskonała okazja, by spróbować roślinnych wersji swoich ulubionych potraw i odkryć nowe smaki – Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa! Ograniczenie spożycia mięsa może mieć korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także na środowisko. Kuchnia azjatycka, słynąca z bogactwa roślinnych składników i aromatycznych przypraw, oferuje wiele inspirujących opcji dla wegetarian.

Jednym z kluczowych składników tej kuchni jest tofu – doskonałe źródło białka, które świetnie komponuje się z egzotycznymi przyprawami i warzywami. W warszawskiej restauracji Wi-Taj można skosztować wielu tradycyjnych dań w wegetariańskiej odsłonie, takich jak aromatyczne Curry, rozgrzewające zupy czy klasyczny Pad thai.

GOI CUON DAU PHU, czyli świeże spring rolls to idealna propozycja na zbliżające się wiosenne dni. W swoim wnętrzu kryją marynowaną kalarepę, marchewkę, kolendrę, wietnamskie zioła i smażone tofu, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Pełne chrupiących warzyw i orzeźwiającego smaku. Gỏi cuốn đậu phụ to lekka i zdrowa opcja, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i jako przekąska.

NON SU HAO, lekka sałatka na bazie kalarepy i marchewki z dodatkiem kolendry, chilli i aromatycznego sosu, posypana orzeszkami ziemnymi. Połączenie smaków i tekstur, które tworzą doskonałą, azjatycką przystawkę! Idealna pozycja na wiosenne spotkania w resturacji.

PAD THAI z tofu lub warzywami, czyli kultowa pozycja kuchni tajskiej, która nigdy nie zawodzi. Makaron ryżowy, jajko, tofu lub warzywa, kiełki i kolendra… a to wszystko dopełnione sosem tamaryndowym i orzechami. Ta pozycja łączy ze sobą słodko-kwaśne i lekko pikantne smaki, a jednocześnie jest pełne świeżości. To danie pełne kontrastów, które zarówno zachwyca smakiem, jak i syci, sprawdzając się jako pełnowartościowy posiłek.

MIEN XAO to kolejne danie kuchni wersji wegetariańskiej świetnie oddaje smak Azji. Smażony makaron sojowy z tofu lub warzywami, podawany z grzybami, jajkiem i kalarepą. Całość oprószona kolendrą i podawana w ceglanym garnuszku.

DAU NON CHIEN młode tofu w chrupiącej panierce, podane z sosem słodko-kwaśnym wraz z kawałkami świeżego ananasa. Idealna pozycja dla osób, które szukają wariacji z tofu w roli głównej!

Kuchnia azjatycka słynie nie tylko z intensywnych smaków, ale także z korzyści zdrowotnych. Jej podstawą są świeże warzywa, aromatyczne zioła, lekkie białko roślinne (takie jak tofu) oraz naturalne przyprawy, które wspierają metabolizm i odporność. Dania przyrządzane są głównie metodami gotowania na parze, duszenia i szybkiego smażenia w woku, co pozwala zachować wartości odżywcze składników. Dzięki zastosowaniu imbiru, kurkumy, czosnku i chili, kuchnia azjatycka wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Warto wiedzieć, że kuchnia wietnamska słynie również z przyprawiania dań sosem rybnym - nước mắm, więc by upewnić się że danie będzie 100% wegetariańskie najlepiej zapytać kelnera lub poprosić o zmianę na sos sojowy.

To tylko kilka propozycji wegetariańskich dań, których możecie spróbować w restauracji Wi-Taj na Placu Konstytucji 4 w Warszawie. Kuchnia azjatycka to doskonały wybór dla osób unikających mięsa – pełen aromatów i różnorodnych smaków.

Fot. Od kuchni
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat