Będzie nie tylko smaczną potrawą, ale też wspaniałą ozdobą stołu.
Zupę już masz. Najlepszy będzie żurek Profi. Nie zawiera konserwantów, a jego przepis oparty jest na tradycyjnej recepturze. Wystarczy, więc że przygotujesz chleb. Ostrym nożem odetnij górną część bochenka, usuń z niego miąższ, tak by powstała miseczka. Aby nie przeciekał, był chrupki i zarumieniony, roztrzep biało jaja kurzego i posmaruj nim środek chlebka, umieść go w rozgrzanym do 180ºC piekarniku. Po 10 minutach wyjmij. Teraz wystarczy już tylko wlać do niego ciepły żurek Profi, dodać pokrojone jajka oraz aromatyczny smażony boczek. Potrawa na pewno mile zaskoczy wszystkich biesiadników.
Wiesz, co mówi legenda?
Podobno pierwszy raz żurek ugotowała pewna uboga kobieta z Kujaw. W domu miała tylko resztkę mąki żytniej, zalała ją wodą i pozostawiła na piecu, nie bardzo wierząc, że będzie można z tego coś przyrządzić. Poszła na pole po ziemniaki, a gdy wróciła, poczuła w kuchni przyjemny kwaśno-słodki aromat. Wrzuciła do garnka obrane ziemniaki, dodała kawałek wędzonej słoniny i taką polewkę podała mężowi. O dziwo bardzo mu smakowała. Potem chodził po wsi i opowiadał, jak to jego żona z niczego zrobiła pyszną zupę. Ponieważ była tania i smaczna, szybko znalazła zwolenników. Zaczęto ją udoskonalać, aż w końcu powstał żurek, jaki znamy dzisiaj – z chrzanem, cebulą, majerankiem, wędzonym boczkiem. Ale tak to już chyba jest, że najlepsze potrawy powstają z biedy – Włosi stworzyli swoją pizzę, Hiszpanie paelle, a my wspaniały żurek.
Profi poleca również na Wielkanoc gotowy Barszcz biały oraz Kubek pełen smaku.
Fot. Profi
IP