Wiosenne inspiracje

Lekkie i pyszne dania z dodatkiem kasz.
Wiosna za chwilę na dobre zagości w codzienności i na naszych…talerzach. Kto z nas nie marzył o świeżych produktach i lekkostrawnych potrawach?

Nasza dieta powiększa się o sezonowe, kolorowe warzywa i owoce. Po zimowej porze i ciężkich, rozgrzewających obiadach warto zainspirować się dodającymi energii i poprawiającymi humor daniami. W rolach głównych wiosenne produkty oraz zdrowe i lekkie kasze.

Słynne wiosenne porządki warto zrobić nie tylko w szafie, ale też w kuchni. Na początku sezonu pozimowego w sklepowych koszykach królują nowalijki – młode warzywa, których zbiory rozpoczyna się właśnie wiosną. Pełne witamin i potrzebnych organizmowi minerałów możemy jeść w postaci praktycznie do wszystkiego. Do młodych nowalijek należą m.in. rzodkiewki, cebula dymka i szczypiorek, wczesne marchewki, botwinka, sałata, natka pietruszki czy rzeżucha. Na pierwszy rzut oka, śniadaniowe składniki da się z powodzeniem wykorzystać także w daniach obiadowych. Oprócz nowalijek, późną wiosną pojawiają się także szparagi, na które wielu z nas czeka z utęsknieniem. Do takich młodych produktów idealnie nadają się lekkie kasze jako wartościowy dodatek w daniu głównym. Warto zatem pomyśleć o pysznych wiosennych i mocno warzywnych potrawach oraz zainspirować się pomysłami.

Bogate sałatki
Nowalijki – oprócz dodatków na kanapki – nadają się też do kolorowych sałatek. Bogate w składniki sałatki to świetny pomysł na pożywny, lekki i zdrowy obiad. Sałata to stały składnik wielu dań w diecie odchudzającej ze względu na właściwości regulujące trawienie, niską kaloryczność i bardzo dużą zawartość błonnika. W sklepach dostaniemy wiele odmian sałat jak delikatna roszponka, wyrazista i nieco pikantna rukola czy też klasyczna lodowa i jej siostry: masłowa i rzymska. Roszponka doskonale będzie pasować do drobnej kaszy kuskus oraz kolorowych dodatków: garści rzodkiewek, awokado i sera feta. Całość skropiona oliwą z oliwek dopełni smaku.

- Idealnym kompanem dla rukoli będzie ugotowana na sypko kasza jaglana, suszone pomidory, prażony słonecznik i kulki mozzarelli. Tradycyjną sałatę lodową lub masłową możemy połączyć z pokrojonym w kostkę kurczakiem w marynacie z natki pietruszki i czosnku, świeżymi liśćmi botwinki, rzodkiewką, ogórkiem gruntowym i kaszą bulgur – podpowiada Lucyna Wysosocka, ekspert marki Halina

Na zielono
Aromatyczne i chrupiące szparagi zdecydowanie należą do najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw. Niskokaloryczne, bogate w białko i witaminy goszczą na talerzach w postaci dodatków do dań głównych czy też zup kremów. Do wyboru mamy trzy rodzaje szparagów – zielone, miękkie i łagodne w smaku, bez konieczności obierania, białe – twardsze, włókniste, wymagają wcześniejszego obrania oraz fioletowe – słodsze i, podobnie jak białe, powinny zostać obrane przed przygotowaniem. Dużo osób przyrządza je także klasycznym sposobem, w zasmażce z bułki tartej i masła.

- Szparagi sprawdzą się także jako główny składnik kaszotto z kaszy pęczak. Można je także zapiec w postaci zapiekanki z kaszy jaglanej z dodatkiem pomidorów i świeżej natki pietruszki i podawać jako uzupełnienie przyrządzonego mięsa lub solo – dodaje ekspert marki Halina

Wiosenna dieta to bogactwo młodych i pysznych warzyw, na które czeka się po ciężkich zimowych potrawach z utęsknieniem. Do wyboru mamy nie tylko wspomniane wcześniej nowalijki, ale też wyczekiwane szparagi, które możemy serować w różnych postaciach. Lekkości jarzyn dopełniają pełnowartościowe i lekkostrawne kasze, które zaleca się włączyć do codziennego jadłospisu dla lepszego zdrowia i samopoczucia.

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat