Wypadanie włosów

Jak poradzić sobie z nadmiernym wypadaniem włosów?
Jeżeli od jakiegoś czasu Twoje włosy pozostają na szczotce i poduszce w ilościach wywołujących niepokój, to jest moment zacząć naprawdę działać.

Jesienią i zimą nasze włosy stają się słabsze, łamią się i wypadają. Warto jest więc je wzmocnić i zaopatrzyć w potrzebne składniki odżywcze, co pozwoli Wam pożegnać się z uciążliwym problemem. W końcu każdy z nas zna uczucie dyskomfortu, gdy zauważamy swoje włosy chociażby na ubraniach. Zanim jednak sięgniecie po preparaty z apteki, zastosujcie kilka naszych rad żywieniowych, które dodadzą zdrowia Waszym włosom.

W pożywieniu przyjmowanym przez nas każdego dnia znajdują się witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Wprowadzenie kilku modyfikacji w jadłospisie jest najlepszym krokiem w walce z wypadaniem włosów. Do swojego menu włącznie koniecznie jajka. Są one doskonałym źródłem cynku, na którego niedobór skarżą się głównie osoby z problemem łysienia. Cynk znajdziemy również w cebuli, czosnku, mięsie, wątróbce, kiełkach pszenicy, nasionach słonecznika czy w ostrygach. Kolejnym produktem, który powinien zagościć na Waszych stołach jest łosoś. Lubiana przez wielu ryba jest skarbnicą wysokiej jakości białka, wapnia, witamin A, B12, D i kwasów tłuszczowych omega-3, które uzupełniają niedobory keratyny, nadają włosom połysk i wzmacniają je. Kolejnym obowiązkowym punktem jest olej i pestki z dyni. Zawarty w nich związek blokuje hormon DHT, który w nadmiarze może przyczyniać się do osłabiania kosmków. Mamy nadzieję, że lubicie szpinak, ponieważ jego też nie zabraknie w naszej diecie. To prawdziwa bomba witaminowa. Zielone liście dostarczą Waszym włosom także żelaza, którego brak może być również przyczyną Waszych kłopotów. Na koniec coś na osłodę, czyli miód. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie, zatrzymuje wilgoć, co przyczynia się do wzmocnienia pasemek.

Teraz kilka ogólnych wskazówek, które będą doskonałym uzupełnieniem i podsumowaniem jadłospisu. W okresie, kiedy wypadają Wam włosy, jedzcie dużo warzyw, szczególnie tych zielonych. Ograniczcie picie kawy i spożycie białego cukru. Zaprzyjaźnijcie się z pełnoziarnistym pieczywem, brązowym ryżem, przetworami mlecznymi, fasolą, wołowiną i orzechami.

Piękne, zdrowe włosy to wizytówka każdej kobiety. Ich słaba kondycja zawsze jest powodem do zmartwień, więc zamiast czekać na poprawę, po prostu działajmy. Wprowadzona dieta i modyfikacje na pewno pójdą na zdrowie nam i naszym kosmykom, które dzięki zawartym w pożywieniu witaminom, solom mineralnym, makro- i mikroelementom odzyskają blask i nie będą już sprawiały kłopotów.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat