Ziarna KRESTO – w sam raz do wiosennych potraw

Chrupiące dodatki kulinarne od Kresto.
Wiosna to czas nowalijek, które warto wykorzystać do tworzenia zdrowych, pożywnych dań. Idealnym dopełnieniem różnorodnych warzywnych i owocowych kompozycji są ziarna KRESTO: chia, sezam, siemię lniane oraz pestki dyni. Mają one delikatny smak, są przyjemnie chrupiące i zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

Chia w językach majańskich oznacza siłę, a drobne nasionka szałwii hiszpańskiej nazywane są „złotem Azteków”. NASIONA CHIA KRESTO to prosty sposób na uzupełnienie posiłku w cenne kwasy tłuszczowe, białko, błonnik oraz witaminy. NASIONA CHIA KRESTO pęcznieją po zalaniu mlekiem lub napojem roślinnym, tworząc smakowity pudding. Ziarna można dodawać zarówno do sałatek, jak i używać ich w postaci efektownego składnika owocowych koktajli czy słodkich deserów.

Równie szerokie spektrum zastosowań ma SEZAM KRESTO. Jego charakterystyczny smak, w połączeniu z oliwą i sokiem z cytryny, znakomicie uzupełnia warzywne połączenia w świeżych sałatkach. SEZAM KRESTO nadaje pyszną chrupkość wypiekom, takim jak bułki, chleby czy ciasteczka, a także jest podstawą do przygotowania smacznej, wegańskiej pasty tahini.

Cenione za zbawienny wpływ na zdrowie jest także siemię lniane. W ofercie marki KRESTO dostępne są dwie odmiany – nasiona lnu zwyczajnego (SIEMIĘ LNIANE KRESTO) oraz nasiona lnu budwigowego (SIEMIĘ LNIANE ZŁOTE KRESTO). Obie odmiany zawierają cenne kwasy omega-3, błonnik i witaminy, które sprzyjają utrzymaniu smukłej sylwetki i promiennego wyglądu cery. Siemię lniane nie posiada wyraźnego smaku ani zapachu, dzięki czemu może być z powodzeniem dodawane zarówno do dań słodkich, słonych, jak i wypieków, zup czy sosów.

Znanym i lubianym dodatkiem do potraw są PESTKI DYNI KRESTO. Charakteryzuje je wysoka zawartość potasu, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy E. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, a witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Ziarna marki KRESTO to wygodny sposób zarówno na wzbogacenie wiosennego jadłospisu, jak i na dostarczenie organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Zbilansowana, zdrowa dieta w istotny sposób wpływa na codzienne funkcjonowanie i sprzyja odzyskaniu witalności po okresie zimowym.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat