Przygotowany na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, o lekko kwaśnym smaku, stał się nieodzownym elementem każdej Wielkanocy. Podawany z jajkiem lub kiełbasą gości na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc. W ofercie firmy SyS znajdziemy pyszny i tradycyjny żurek z serii Dania Babci Zosi, który przyrządzimy w zaledwie 25 minut.
Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego żurku. Wszędzie, nie ważne z jakimi dodatkami, podawany na eleganckich talerzach, bądź w specjalnych bochenkach chleba, znika w kilka minut. Dla smakoszy tej polskiej potrawy, którzy nie mają czasu na jej przygotowanie, firma SyS ma w zanadrzu tradycyjny polski żurek z serii Dania Babci Zosi. Wystarczy torebkę z warzywami wsypać do 750 ml (trzy szklanki) zimnej wody, dodać łyżkę masła lub oleju i gotować przez 20 minut. Z kolei mieszankę z przyprawami, dołączoną do opakowania, należy dokładnie wymieszać w szklance zimnej wody i dodać do zupy. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Żurek najlepiej smakuje, gdy do każdej porcji dodamy łyżkę kwaśnej śmietany. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze wydanie żurku, polecamy wersję z łyżeczką chrzanu. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo jajko. I gotowe.
Fot. Firma SyS
IP