Żurek nie jedno ma imię

Dania Babci Zosi - Żurek.
Żurek to tradycyjna polska potrawa, serwowana podczas Świąt Wielkanocnych.

Przygotowany na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, o lekko kwaśnym smaku, stał się nieodzownym elementem każdej Wielkanocy. Podawany z jajkiem lub kiełbasą gości na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc. W ofercie firmy SyS znajdziemy pyszny i tradycyjny żurek z serii Dania Babci Zosi, który przyrządzimy w zaledwie 25 minut.

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego żurku. Wszędzie, nie ważne z jakimi dodatkami, podawany na eleganckich talerzach, bądź w specjalnych bochenkach chleba, znika w kilka minut.  Dla smakoszy tej polskiej potrawy, którzy nie mają czasu na jej przygotowanie, firma SyS ma w zanadrzu tradycyjny polski żurek z serii Dania Babci Zosi. Wystarczy torebkę z warzywami wsypać do 750 ml (trzy szklanki) zimnej wody, dodać łyżkę masła lub oleju i gotować przez 20 minut. Z kolei mieszankę z przyprawami, dołączoną do opakowania, należy dokładnie wymieszać w szklance zimnej wody i dodać do zupy. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Żurek najlepiej smakuje, gdy do każdej porcji dodamy łyżkę kwaśnej śmietany. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze wydanie żurku, polecamy wersję z łyżeczką chrzanu. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo jajko. I gotowe.

Fot. Firma SyS
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat