3 kulinarne DIY

Przepisy na wzmocnienie odporności z bakaliami.
Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów. Według Harvard Health Letter zawierają więcej białka i antyoksydantów niż świeże owoce, a ponadto wspomagają pracę układu pokarmowego oraz wpływają na zapobieganie wielu chorób nowotworowych.

Warto zaznaczyć, że mają również doskonały smak i można z powodzeniem dodawać je do ciast, sałatek oraz deserów. Świetnie spisują się również jako samodzielna przekąska. Sprawdź 3 kulinarne przepisy z nimi w roli głównej!

Orzechy włoskie na śniadanie

Składniki:

  • 450 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta soli morskiej

Sposób wykonania:
Orzechy włoskie prażyć na patelni przez około 5 minut. Następnie rozdrobnić je tłuczkiem. Dodać łyżkę miodu i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Spożywać na chrupkim pieczywie lub jako dodatek do porannej owsianki.

Koktajl z suszonymi morelami

Składniki:

  • duża garść suszonych moreli Bakal Soft
  • 3 szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru

Sposób wykonania:
Wszystkie produkty przełożyć do naczynia. Zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Podawać w wysokiej szklance.

Naleśniki z żurawiną i białym serem

Składniki:

Farsz:

  • garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 1 jajko
  • 350 g twarogu półtłustego
  • łyżeczka syropu klonowego

Ciasto na naleśniki:

  • 1½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:
Farsz: Zmiksować razem żurawinę, twaróg, jajko i dodać syrop klonowy.

Fot. Bakal
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat