1. Wsparcie dla układu trawiennego
Z wiekiem układ pokarmowy pracuje wolniej, a perystaltyka jelit, może się osłabiać. Dlatego błonnik pokarmowy staje się niezwykle cenny, a grube kasze są jego doskonałym źródłem.
Regularne spożywanie kasz, zwłaszcza gruboziarnistych (jak pęczak czy kasza gryczana), wspiera prawidłową pracę jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto kasze – szczególnie te drobniejsze - są łagodne dla żołądka i dobrze tolerowane nawet przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym.
2. Zdrowie serca i naczyń krwionośnych
Po 60. roku życia wzrasta ryzyko chorób układu krążenia, dlatego dieta wspierająca serce ma kluczowe znaczenie. Kasze – szczególnie bogate w beta-glukany, a więc kasza owsiana i jęczmienna – wpływają korzystnie na regulację cholesterolu.
Zawarte w kaszach błonnik, lignany i antyoksydanty, wspierają profil lipidowy i chronią naczynia przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo obecność magnezu i potasu wspomaga prawidłową pracę mięśnia sercowego i reguluje ciśnienie krwi.
3. Stabilny poziom cukru we krwi
Grube kasze mają niski indeks glikemiczny (IG), dzięki czemu pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy. To szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2, u których stabilny poziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla zdrowia.
Zawarte w pełnoziarnistych kaszach węglowodany złożone wchłaniają się wolniej niż np. biały makaron, co pozwala na stopniowe uwalnianie energii i dłuższe uczucie sytości. W praktyce oznacza to, że regularne spożywanie kasz może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i zapobiegać napadom głodu między posiłkami.
4. Skarbnica witamin i składników mineralnych
Kasze to prawdziwa kopalnia cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i koncentrację, a także żelazo, cynk i selen – składniki mineralne niezbędne dla odporności, regeneracji komórek i sprawnego metabolizmu. Żelazo wspiera prawidłową produkcję czerwonych krwinek, a cynk i selen działają m.in. antyoksydacyjnie, opóźniając procesy starzenia.
Kasze pełnoziarniste, takie jak gryczana czy orkiszowa, dostarczają też magnezu, który łagodzi napięcie i wspiera dobry sen – co ma niebagatelne znaczenie dla osób starszych.
5. Lekka i różnorodna baza posiłków
Drobne kasze są lekkostrawne, a przy tym bardzo uniwersalne – można serwować je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To doskonała alternatywa dla makaronów i ziemniaków, a przy tym świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Z powodzeniem można łączyć je z warzywami, rybami, mięsem, a także owocami – w postaci śniadaniowych bowlów lub deserów. W ofercie marki Kupiec znajdziemy szeroką gamę kasz: od klasycznej gryczanej, przez jęczmienną i jaglaną, po kuskus i bulgur. Dzięki temu każdy może znaleźć wariant dopasowany do swojego gustu i potrzeb żywieniowych.
Włączenie kasz do codziennego menu po 60. roku życia to nie tylko kwestia zdrowia, ale też sposobność do urozmaicenia diety. Różnorodność kasz pozwala łączyć je z warzywami, owocami, rybami czy orzechami, tworząc pełnowartościowe posiłki, które wspierają metabolizm i pomagają utrzymać energię przez cały dzień. Dodatkowo, kasze mogą pełnić funkcję „bazową” w kreatywnych daniach, dzięki czemu zdrowe odżywianie nie musi być monotonne - Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk kliniczny i ekspert dietetyczny
Wszystkie kasze, niezależnie od rodzaju i smaku, łączy prozdrowotny potencjał. Warto więc, by znalazły stałe miejsce w diecie seniorów – jako źródło zdrowia, energii i smaku. Marka Kupiec zachęca, by sięgać po kasze regularnie i traktować je jako codzienny element zbilansowanej, różnorodnej diety; bo zdrowe odżywianie nie musi być ani trudne, ani monotonne.
Fot. Kupiec
Informacja prasowa