Acerola — owoc, który powinieneś znać!

Owoc, który powinieneś znać - Acerola.
Sezon jesienno-zimowy jest szczególnie wymagający, jeśli chodzi o konieczność zadbania o własne zdrowie. Wciąż zmieniające się warunki pogodowe, niskie temperatury, opady atmosferyczne czy wiatr mogą przyczynić się do pojawienia się przeziębienia bądź grypy. Uwielbiasz owoce? Szukasz takiego, który będzie równie smaczny, co wartościowy dla Twojego zdrowia? Zdecydowanie powinieneś spróbować aceroli! Co to za owoc? Skąd się wywodzi i jakie właściwości posiada? O tym przeczytasz poniżej!

Acerola: czym jest?

Acerola, często określana także jako wiśnia Guarani lub wiśnia z Barbados, to owoc z tropikalnego krzewu wywodzącego się z Karaibów, spotykanego także w Ameryce Środkowej i Amazonii. Te małe, jadalne owoce mają pomarańczowo-czerwony/purpurowy kolor i swoim wyglądem przypominają polskie wiśnie. Ich miąższ jest bardzo soczysty, a smak jest delikatnie kwaskowaty. We wnętrzu aceroli znajdują się zazwyczaj trzy pestki. W Polsce klimat nie sprzyja hodowli aceroli, dlatego też w sprzedaży występuje głównie w formie soku, proszku czy tabletek. Wartościowe produkty tego typu znajdziesz tu: https://a-manada.pl/acerola.

Jakie właściwości ma acerola?

Owoc, jakim jest acerola, znany jest w medycynie ludowej już od dawna, jednak dość niedawno zyskał on na popularności. A wszystko dzięki badaniom nad nim, które wykazały, że cechuje się on niezwykle dużą zawartością witaminy C — a dokładniej mówiąc najwyższą wśród wszystkich owoców! I co ważne, jest ona łatwo przyswajalna przez organizm, dzięki czemu wystarczą jedynie trzy owoce aceroli, by pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Jak to możliwe? Acerola w 100 g owoców ma ok. 1000-4500 mg czystej witaminy C — zależnie od stopnia ich dojrzałości (najwięcej wit. C znajduje się w tych niedojrzałych). Trudno Ci to sobie wyobrazić? W takim razie pomyśl o tym, że jedna szklanka soku z aceroli dostarczy Twojemu organizmowi tyle samo witaminy C co 5 kg pomarańczy.

Skondensowana dawka witaminy C nie jest jedyną, jaką znajdziesz w aceroli. Jej owoce zawierają także witaminę A i witaminy z grupy B. A co ważne, acerola dostarcza organizmowi również inne składniki odżywcze, m.in. żelazo, magnez, wapń i fosfor. Jest ona także źródłem potasu, sodu, kwasu foliowego, flawonoidów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To wszystko sprawia, że acerola jest bardzo pożądanym owocem, który może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania ciała ludzkiego.


Kiedy warto sięgnąć po acerolę?

Ze względu na dużą zawartość wartościowych składników, acerola będzie dobrym wyborem na co dzień, jako wsparcie właściwie zbilansowanej diety. Szczególnie polecana jest na jesień i zimę, w tzw. sezonie grypowym. Wysoka zawartość witaminy C połączona z witaminami A i B pobudza do produkcji przeciwciał i ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Tym samym wspiera procesy leczenia przeziębień i gryp.

Acerola to skuteczny przeciwutleniacz, który wspiera pracę układu krążenia. Owoc ten pomaga w obniżaniu ciśnienia, przyczynia się do zapobiegania miażdżycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Sprzyja walce z anemią, a także zmniejsza prawdopodobieństwo mutacji w DNA i zachorowania na nowotwór. Owoce te mogą być wykorzystywane również jako element codziennej profilaktyki przed chorobami neurodegeneracyjnymi, np. Parkinsonem czy Alzheimerem. I co ważne — acerola pozwala na spowolnienie procesów starzenia się organizmu, a także zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia.

W jakiej postaci można kupić acerolę?

Acerola ma jedną dużą wadę: szybko ulega fermentacji. To sprawia, że zerwana z drzewa musi zostać szybko zjedzona lub przetworzona. Przekłada się to także na jej dostępność w naszym kraju. Polski klimat nie sprzyja aceroli, dlatego też trudno tu o świeże owoce prosto z drzewa. Z tego też powodu w sprzedaży najczęściej pojawia się acerola w proszku, w tabletkach bądź w płynie.

Jednym z najpopularniejszych wyborów ze względu na wygodę przyjmowania jest acerola w tabletkach. Często wystarczy bowiem już jedna, by zapewnić sobie właściwą dawkę wit. C na cały dzień. Wrzucić acerolę w kapsułkach do swojego pojemniczka na suplementy diety i sięgaj po nią wraz z innymi wartościowymi produktami.

Acerola w proszku to wygodna forma dla tych, którzy nie przepadają za przyjmowaniem kapsułek. Wystarczy, że odmierzysz wskazaną na opakowaniu miarkę produktu i rozpuścisz go w wodzie, aby był gotowy do spożycia. A co wygodne, już taka jedna szklanka przygotowanego do wypicia produktu wystarczy, żeby zaspokoić potrzebę organizmu na dzienną dawkę witaminy C.

Nie przepadasz za tabletkami? Nie masz ochoty każdorazowo przygotowywać napoju z proszku? Acerola w płynie będzie tym, czego szukasz! W sprzedaży z łatwością znajdziesz 100% sok z tego owocu, który będzie się cechował szybszym działaniem niż inne formy. Wystarczą dwie łyżki stołowe takiego płynu przed posiłkiem, by zapewnić sobie właściwą suplementację wit. C.

Wyjątkowość owoców aceroli przemawia za sięgnięciem po nie jako formy uzupełnienia codziennej diety. Nie czekaj — wspomóż swoją odporność i zadbaj o zdrowie z acerolą.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat