Bulion do zadań specjalnych

Prozdrowotne właściwości bulionu.
Bulion i jego właściwości prozdrowotne znane są od stuleci. Do dziś stanowi doskonałe remedium na wszelkie infekcje i osłabienia organizmu.

Badania potwierdzają, że buliony są przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnych składników odżywczych i minerałów, a także kolagenu - unikalnego białka, którego z wiekiem zaczyna nam brakować. Ich zdrowotne właściwości znane są od stuleci. Długo gotowane buliony z kości, mięs i warzyw, z dodatkiem przypraw i ziół podawano długo przed wynalezieniem penicyliny chorym na ciężkie infekcje bakteryjne. Również osobom wycieńczonym i kobietom w połogu pomagały odzyskać siły. Na dalekim wschodzie gotowane przez wiele dni wywary uważane były zaś za panaceum na wszelkie problemy zdrowotne. Również teraz zachwalamy prozdrowotne właściwości bulionów, które skutecznie pomagają w leczeniu przeziębienia.

Długo gotowane warzywa na kościach zawierają wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na organizm:

  1. Przede wszystkim kolagen, zwany białkiem młodości, bo wzmacnia skórę, likwiduje zmarszczki, łagodzi zwiotczenia i rozstępy, poprawia też stan kości i stawów.
  2. Powstała z kolagenu żelatyna zawiera glicynę, aminokwas hamujący stany zapalne i poprawiający tzw. wrażliwość insulinową komórek, co zapobiega insulinoodporności. Łagodzi też objawy chorób autoimmunologicznych i stabilizuje śluzówkę jelit.
  3. Buliony zawierają cenne minerały, np. łatwo przyswajalny wapń, fosfor, magnez, jod.
  4. Prawdziwą skarbnicą składników odżywczych jest szpik - galaretowata substancja znajdująca się w samym środku kości - zawiera między innymi żelazo, witaminę A i alkiloglicerole (związki antyrakowe i wzmacniające odporność).


Rozróżnia się dwa rodzaje bulionów: podstawowe i wykwintne. Te pierwsze to wywary z kości kurczaka, indyka, wołowiny, a także szkieletów rybnych, które stanowią bazę diety bulionowej. Przyrządza się je podobnie, ale róznią się głównie dodatkami i czasem gotowania. Na bazie bulionów podstawowych możemy stworzyć ich rozmaite wersje smakowe, w zależności od upodobań i nawyków żywieniowych. Tu decydują przyprawy i dodatki.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat