Chipsy - przekąska na cenzurowanym

Przekąska na cenzurowanym - chipsy.
Nie brakuje powodów, dla których lepiej nie sięgać zbyt często po chipsy. Jest to zazwyczaj produkt wysoko przetworzony i niezdrowy.

Ze względu na obróbkę ziemniaka i liczne, potencjalnie szkodliwe dodatki w składzie, uwielbiane przez miliony Polaków chipsy nie stanowią, niestety, korzystnej dla zdrowia propozycji przekąskowej. Na skutek smażenia ziemniaków wytwarza się bowiem akrylamid, który uważany jest za związek toksyczny i  rakotwórczy. Jak alarmują znawcy tematu, częste spożywanie chipsów z dużą zawartością akrylamidu, powodować może w organizmie stany zapalne. W wielu produktach opisywanych jako chipsy znaleźć można pestycydy, glikoalkaloidy, polepszacze smaku, konserwanty  i różne inne niebezpieczne dla ludzkiego  organizmu związki chemiczne. Nie bez znaczenia jest także fakt, że powstające na skutek smażenia w głębokim tłuszczu kwasy tłuszczowe trans, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, działają miażdżycowo, podwyższają poziom złego cholesterolu. Na niekorzyść chipsów przemawia ponadto to, że zawierają one mnóstwo soli, co nie jest zbyt dobre dla zdrowia konsumenta.

Sięgając po chipsy, dobrze pamiętać ponadto o tym, że produkty te są zazwyczaj bardzo kaloryczne. Zdarza się bowiem, że już 100 gramów chipsów zawiera aż 550 kcal. Nie jest więc to dobra wiadomość dla osób mających tendencję do szybkiego przybierania na wadze. Wkładając paczkę chipsów do koszyka zakupowego, warto mieć świadomość, że produkt ten może bardzo szybko uzależniać. Jest to zaś tym łatwiejsze, że gdy konsumujemy chipsy, pobudzany jest  w naszym mózgu ośrodek nagrody odpowiedzialny za uczucie przyjemności. Ze względu na nieobojętne dla zdrowia skutki spożywania chipsów, warto rozglądać się wokół siebie za dużo zdrowszymi zamiennikami chipsów. Alternatywę dla nich mogą stanowić surowe warzywa, takie jak marchewka czy papryka maczane w jakimś sosie lub jogurcie, pokrojone w plasterki pieczone warzywa albo chipsy  z batatów.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat