Ciekawostki na temat mleka i przetworów mlecznych
Mleko - temat rzeka. Oto garść interesujących faktów dotyczących tego arcyzdrowego napoju i jego przetworów.
- Tradycje mleczarskie w Polsce sięgają dalekiej przeszłości. Najstarsza polska spółdzielnia mleczarska została założona w 1882 roku.
- Polska ma się czym pochwalić! Jesteśmy czwartym największym producentem mleka w Unii Europejskiej.
- Z racji tego, że naukowcy odkryli, że mleko od karaluchów jest czterokrotnie bardziej odżywcze od mleka krowiego, w przyszłości to właśnie ten rodzaj mleka może być powszechnie dostępnym napojem w różnych częściach świata, w tym w Polsce.
- Jak przekonują naukowcy, popularni producenci mleka, czyli krowy śpią tylko jedną godzinę w ciągu doby. Tyle snu wystarcza tym zwierzętom, aby zregenerować siły po wszystkich dziennych aktywnościach.
- Od 2001 roku 1 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa obchodzony jest Światowy Dzień Mleka.
- Jednym z najdroższych serów świata jest ser Caciocavallo Podolico. Kilogram tego przysmaku może kosztować nawet ponad cztery tysiące złotych!
- Na świecie istnieje ponad cztery tysiące gatunków żółtego sera. Jest w czym wybierać!
- Żółty ser zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, który pomaga wytwarzać serotoninę - hormon szczęścia.
- Dzięki zawartości wapnia i fosforu ser żółty obniża ryzyko pojawienia się próchnicy oraz zapalenia dziąseł.
- Najdroższe odmiany parmezanu dojrzewają nawet trzy lata. Nie ma się więc co dziwić, że spróbowanie takich serów może niekiedy bardzo drenować portfel.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com