W upalne dni warto postawić na lekkostrawną dietę, konsumować te produkty spożywcze, które zawierają dużo wody oraz te, które wychładzają organizm. Korzystne jest jedzenie warzyw i owoców takich jak: pomidory, cukinia, ogórki, seler, naciowy, sałata, arbuzy, truskawki, melony, pomarańcze, ananasy, gruszki, borówki, maliny. Zawierają one bowiem nie tylko mnóstwo cennych witamin i minerałów, ale sporą ilość wody.
W letnie, gorące dni dobrze pamiętać o chudym nabiale, maślankach, kefirach, jogurtach oraz o różnego rodzaju sałatkach. Sporo osób zaczyna dzień z wysoką temperaturą od owsianki, tostów z jajkiem lub koktajlu. Dzięki temu dostarczają sobie na kilka godzin energii. Obiadem, który świetnie sprawdza się w gorące dni jest chłodnik lub krem z warzyw. Jaki? To zależy od naszych preferencji smakowych i tego, ile mamy czasu na jego przygotowanie i jakie składniki pod ręką. Grunt, żeby danie obiadowe nie obciążało zanadto żołądka i nie rozgrzewało za bardzo organizmu. Gdy za oknem skwar, a robimy się głodni, można przygotować jakieś proste, szybkie danie, typu: makaron z sosem, ryż z warzywami, naleśniki z owocami. Dobrze unikać tłustych i smażonych potraw, postawić na gotowanie na parze.
W gorące dni niezwykle ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów. Oprócz wody, warto skusić się także wtedy na lemoniady, koktajle, smoothie, herbaty ziołowe, napoje izotoniczne składające się z wody, cytryny i miodu. Miłośnicy kawy sięgać wtedy mogą po kawę mrożoną. W upały dobrze zrezygnować z mocnej kawy, herbaty, napojów gazowanych, alkoholu.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com