Nie wszyscy także mają ochotę celebrować pełne melancholii Zaduszki. Może więc czas spróbować czegoś zupełnie nowego, jak meksykańskie święto Día de los Muertos. Pielęgnowanie pamięci o zmarłych w tym wydaniu to fascynujące połączenie kultury i niezwykłej kuchni.
W Meksyku świętuje się… życie
1 i 2 listopada w Meksyku odbywa się Día de los Muertos, czyli Święto Zmarłych. To czas, gdy granica między światem żywych a umarłych staje się cieńsza. Meksykanie wierzą, że dusze ich bliskich powracają, by razem świętować życie. Ta idea stoi nieco w opozycji do Halloween czy katolickiego Dnia Wszystkich Świętych. Podczas Halloween ludzie przebierają się w kostiumy, zamieniając w potwory, duchy, czarownice lub inne postaci, które mają wzbudzać strach. Natomiast w meksykańskich domach i na ulicach w tym okresie można znaleźć ofrendy, czyli specjalnie przygotowane ołtarze dla zmarłych. Na tych kolorowych konstrukcjach układa się kwiaty, świece, zdjęcia, jedzenie i napoje, a także ulubione przedmioty zmarłych. Każdy element ma swoje znaczenie – kwiaty są po to, by prowadzić dusze, świece by oświetlić im drogę, a jedzenie i napoje, by zaspokoić ich głód i pragnienie.
Fenomen meksykańskiej kuchni
Wszystkie elementy Día de los Muertos – od potraw, aż po symbole i tradycje – mają długą i bogatą historię. Niemniej jednym z najbardziej fascynujących aspektów meksykańskiego świętowania jest bez wątpienia kuchnia: prawdziwy festiwal smaków, który zachwyca zmysły i zjednuje sobie miłośników z całego świata. Z uwagi na różnorodność meksykańskich dań, znajdują się wśród nich zarówno amatorzy ostrego jedzenia, jak i ci, którzy wolą je w łagodniejszej wersji.
Delikatna kukurydza miesza się tu z pikantnymi sosami, aromatycznym mięsem, świeżą sałatą i soczystymi pomidorami, tworząc kompozycje, którym trudno się oprzeć. Nie można także zapomnieć o kultowym dipie z awokado, czyli guacamole, nieodłącznym towarzyszu wielu meksykańskich dań, dodającym im soczystości i orzeźwienia.
Meksykanie wierzą, że dusze zmarłych wracają, aby cieszyć się smakami, które kochały za życia. Dlatego stoły w tym czasie uginają się pod ciężarem licznych przysmaków. W biesiadzie biorą udział wszyscy, którzy zebrali się by przy akompaniamencie śpiewu i muzyki wspominać miłe chwile związane z tymi, których już nie ma. To, że byli obecni w życiu swojej rodziny czy znajomych, jest powodem do radości i świętowania.
Celebrować smak życia
Día de los Muertos to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Królują wówczas nie tylko klasyki, jak tortille – będące m.in. bazą burrito – nachos, enchiladas, czy tacos. Jakie specjały przygotowuje się typowo z okazji tego święta?
– Są to m.in. tamales, rodzaj przekąsek z masy kukurydzianej wypełnionej mięsem czy warzywami lub z nadzieniem z kakaowca, cynamonu lub czekolady w wersji na słodko. Kolejną potrawą jest pozole – tradycyjna zupa meksykańska, która jest zarówno aromatyczna, jak i pełna smaku. Jej głównymi składnikami są gotowane mięso – często wieprzowe lub kurczak, kukurydza i przyprawy. – wylicza szef kuchni marki Casa de Mexico. – Nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych meksykańskich dań jest także niezwykle złożony i aromatyczny sos mole, który powstaje z połączenia czekolady, chilli, orzechów, warzyw i przypraw. Sos mole jest tak różnorodny, że istnieje wiele regionalnych odmian tego dania, a każda z nich ma swoje własne, unikalne składniki i smak. – tłumaczy.
Meksykańskie Święto Zmarłych nie byłoby kompletne bez wyjątkowych słodkości. W tym okresie przygotowuje się m. in. pan de muerto czyli chleb zmarłych. To słodki, puszysty, drożdżowy chlebek w kształcie koła lub ludzkiej czaszki, udekorowany cukrem pudrem, o delikatnym smak cytrusów i aromacie skórki pomarańczowej. Nie można też zapomnieć o calaveras de azúcar, czyli cukrowych czaszkach, które są prawdziwym symbolem Día de los Muertos. Te pięknie udekorowane słodkości wykonane są z masła, cukru pudru i wanilii, a ich kolorowe zdobienia to prawdziwe dzieła sztuki.
A jeśli jesteście miłośnikami kawy, to Día de los Muertos ma coś specjalnego dla was. Café de olla to meksykańska kawa, przygotowywana z dodatkiem cynamonu i piloncillo, tradycyjnego, brązowego cukru trzcinowego. Ten aromatyczny, słodki i rozgrzewający napój, jest idealny by podczas świętowania rozgrzać zarówno ducha jak i ciało.
Zaproś swoich przyjaciół i rodzinę na meksykański wieczór
Chcesz odtworzyć smaki i magię Día de los Muertos w Twoim domu? Rozpal świece, udekoruj stoły kolorowymi kwiatami i przyrządź meksykańskie dania, by poczuć ducha tego niezwykłego święta – inspirujące przepisy znajdziesz poniżej. Qué aproveche, czyli smacznego!
Burrito z wołowiną
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Cebulę i pastę z czosnku podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż 10 minut. Dodaj sos do taco i duś przez kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj ryż, fasolę, pokrojoną drobno paprykę jalapeno i przyprawę do buritto. Farsz nakładaj na środek wrapów i zwijaj. Zapiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C. Gotowe burrito posyp kolendrą i podawaj z salsą meksykańską czerwoną.
Quesadilla z kurczakiem i kukurydzą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pierś wymieszaj z przyprawą do burrito i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodaj paprykę i cebulę, smaż kilka minut. Wyłóż na papier i odsącz tłuszcz. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tortille nałóż ser, mięso, warzywa i złóż na pół. Przełóż do piekarnika nagrzanego do 200℃ i piecz 10 minut. Pokrój w trójkąty.
HALLOWEEN TACO Z OSTRYM SOSEM Z CZERWONEJ PAPRYKI JALAPENO
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w przyprawie taco. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na rumiany kolor, dodaj sos do taco, całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Marchew zetrzyj, zamarynuj w soku z pomarańczy z dodatkiem cebuli, soli i sosu z czerwonej papryki jalapeno. Odstaw na 10-15 minut do lodówki lub spakuj próżniowo. Awokado obierz, pokrój w kostkę, dodaj czerwoną cebulę i kolendrę, dopraw sosem z czerwonej papryki jalapeno i sokiem z limonki, całość wymieszaj. Oliwki czarne pokrój w cienkie plasterki. Następnie do muszli nałóż kolejno kurczaka, marchewkę, a z majonezu i oliwek ułóż oczy. Całość posyp kolendrą i podawaj z limonką.
Taco z mole poblano
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Indyka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podsmaż mięso na oliwie, na rumiany kolor i przełóż na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę chipotle oraz sos taco. Całość smaż przez około 10 minut, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj orzeszki i zmiksuj. Tak powstałą masę przełóż do garnka, dodaj czekoladę, indyka i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut cały czas mieszając. Wrapy podpiecz na suchej patelni, następnie wykrój z nich mniejsze kółka. Na środku każdego wyłóż wcześniej przygotowany sos z indykiem, udekoruj pestkami grantu, cebulką oraz listkami kolendry.
Tacos z grillowanym serem halloumi z zieloną salsą meksykańską
Składniki:
Zalewa piklująca do kapusty:
Sposób przygotowania:
Batata upiecz w temperaturze 200°C do miękkości (dokładny czas zależy od jego wielkości). Następnie wyjmij go z piekarnika, obierz i przełóż do miski, dolej sos z ostrej papryki jalapeno, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną kolendrę oraz dwie łyżki soku z limonki. Całość wymieszaj, aż nabierze konsystencji pasty. Do rondelka dodaj wszystkie składniki zalewy piklującej, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści, odstaw do wystudzenia. Kapustę przełóż do słoika dodaj zalewę, zakręć i odstaw. (Ten krok możesz przygotować wcześniej, najlepiej w większej ilości, która nadaje się do pasteryzacji). Ananasa i ser halloumi grilluj na patelni na rumiany kolor, następnie pokrój na kawałki. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Składamy tacos: do muszli nałóż puree z batata, piklowaną kapustę, ser halloumi, ananasa, rzodkiewkę, owoce granatu i na końcu listki kolendry.
Fot. DeCare
Informacja prasowa