Co ugotujesz w szybkowarze? 3 przepisy, które Cię zaskoczą!

3 przepisy do szybkowaru.
Kupiłaś szybkowar, lecz nie masz pomysłu na to, jak go wykorzystać podczas codziennego „kucharzenia” w kuchni?

Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 propozycje, które świetnie sprawdzą się w postaci dwudaniowego, niedzielnego obiadu i deseru. Zobacz, jak proste jest ich przygotowanie i zaskocz nimi swoją rodzinę!

Niedzielna klasyka, czyli rosół z szybkowaru

Czy w Twoim domu – zgodnie z polską tradycją – co niedzielę gości pyszny, rozgrzewający rosół? Okazuje się, że gotowany w szybkowarze nie tylko będzie gotowy szybciej, lecz również będzie bardziej wartościowy i treściwy. Zobacz, jak go zrobić!

Przygotuj:

- całą kurę – koło 2 kg,

- 1 pęczek włoszczyzny,

- 2 spore marchewki,

- 1 cebulę,

- paczkę makaronu rosołowego,

- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól,

- nieco natki pietruszki do przystrojenia.

Kurę oczyścić, dokładnie umyć i włożyć do szybkowaru. Podobnie zrobić z włoszczyzną oraz marchewkami. Cebulkę przypalić nad ogniem (lub na czystej, suchej patelni, jeśli posiadasz tylko płytę indukcyjną) – a następnie włożyć do szybkowaru. Wszystko zalać około 4 litrami wody, dodać wszystkie przyprawy, zamknąć szybkowar i gotować przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu spuścić powietrze z szybkowaru i gotowe – szybki i pyszny rosół można przystroić natką pietruszki i podawać na stół!

Porządny obiad – golonka z kapustą i grzybami

Nic nie sprawdzi się w roli typowego, polskiego obiadu niedzielnego tak jak soczysta golonka. Proponujemy Ci tutaj wersję z kapustą oraz grzybami – sprawdź!

Przygotuj:

- 3 przednie golonki wieprzowe,

- 6 ząbków czosnku,

- łyżka smalcu,

- 4 g suszonych grzybów,

- 1 opakowanie kiszonej kapusty,

- przyprawy do smaku: przyprawa do wieprzowiny, kminek, chili, ziele angielskie, liście laurowe.

Golonki natrzeć przyprawami, a następnie przyrumienić na wolnym ogniu – pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć wszystko do szybkowaru i przysypać posiekaną kiszoną kapustą oraz pokrojonymi na drobno grzybami – pamiętaj jednak, żeby je szybciej namoczyć to będą bardziej miękkie. Zamknij szybkowar i gotuj przez 60 minut od momentu, w którym usłyszysz syczenie pary. Golonkę nakładaj na talerz wraz z solidną porcją kapusty – całość będzie niezwykle aromatyczna i pyszna!

Lekki deser – konfitura mandarynkowo-jabłkowa z szybkowaru

Lekka i pyszna konfitura z mandarynek i jabłek doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielny deser, jak i dodatek do innych deserów – ciast czy lodów. Sprawdź, jak go przygotować.

Przygotuj:

- 2 kg mandarynek,

- 2 kg jabłek,

- kilka goździków,

- 2 opakowania galaretki – 1 cytrynowa i 1 pomarańczowa.

Mandarynki obierz ze skórki, podziel na cząstki i włóż do szybkowaru. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i dołóż do mandarynek – nie obieraj ich ze skórki. Dodaj goździki i zalej całość wodą tak, aby przykryła owoce. Zamknij szybkowar i gotuj około 15 minut. Następnie otwórz garnek, odlej nadmiar wody, a owoce zblenduj na gładką masę. Do tak przygotowanego musu dodaj galaretki i gotuj aż całość zacznie wrzeć – przez cały czas mieszając. Smacznego!

Dopiero planujesz zakup szybkowaru? Zajrzyj do tego zestawienia: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-najlepszy-szybkowar-ranking-top-7.bhtml. Zajdziesz tu porównanie 7 najciekawszych modeli szybkowarów wraz z wyszczególnieniem ich zalet oraz ceny. Sprawdź, który z nich będzie najlepiej pasować do Twojej kuchni!

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat