Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 propozycje, które świetnie sprawdzą się w postaci dwudaniowego, niedzielnego obiadu i deseru. Zobacz, jak proste jest ich przygotowanie i zaskocz nimi swoją rodzinę!
Czy w Twoim domu – zgodnie z polską tradycją – co niedzielę gości pyszny, rozgrzewający rosół? Okazuje się, że gotowany w szybkowarze nie tylko będzie gotowy szybciej, lecz również będzie bardziej wartościowy i treściwy. Zobacz, jak go zrobić!
Przygotuj:
- całą kurę – koło 2 kg,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 spore marchewki,
- 1 cebulę,
- paczkę makaronu rosołowego,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól,
- nieco natki pietruszki do przystrojenia.
Kurę oczyścić, dokładnie umyć i włożyć do szybkowaru. Podobnie zrobić z włoszczyzną oraz marchewkami. Cebulkę przypalić nad ogniem (lub na czystej, suchej patelni, jeśli posiadasz tylko płytę indukcyjną) – a następnie włożyć do szybkowaru. Wszystko zalać około 4 litrami wody, dodać wszystkie przyprawy, zamknąć szybkowar i gotować przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu spuścić powietrze z szybkowaru i gotowe – szybki i pyszny rosół można przystroić natką pietruszki i podawać na stół!
Nic nie sprawdzi się w roli typowego, polskiego obiadu niedzielnego tak jak soczysta golonka. Proponujemy Ci tutaj wersję z kapustą oraz grzybami – sprawdź!
Przygotuj:
- 3 przednie golonki wieprzowe,
- 6 ząbków czosnku,
- łyżka smalcu,
- 4 g suszonych grzybów,
- 1 opakowanie kiszonej kapusty,
- przyprawy do smaku: przyprawa do wieprzowiny, kminek, chili, ziele angielskie, liście laurowe.
Golonki natrzeć przyprawami, a następnie przyrumienić na wolnym ogniu – pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć wszystko do szybkowaru i przysypać posiekaną kiszoną kapustą oraz pokrojonymi na drobno grzybami – pamiętaj jednak, żeby je szybciej namoczyć to będą bardziej miękkie. Zamknij szybkowar i gotuj przez 60 minut od momentu, w którym usłyszysz syczenie pary. Golonkę nakładaj na talerz wraz z solidną porcją kapusty – całość będzie niezwykle aromatyczna i pyszna!
Lekka i pyszna konfitura z mandarynek i jabłek doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielny deser, jak i dodatek do innych deserów – ciast czy lodów. Sprawdź, jak go przygotować.
Przygotuj:
- 2 kg mandarynek,
- 2 kg jabłek,
- kilka goździków,
- 2 opakowania galaretki – 1 cytrynowa i 1 pomarańczowa.
Mandarynki obierz ze skórki, podziel na cząstki i włóż do szybkowaru. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i dołóż do mandarynek – nie obieraj ich ze skórki. Dodaj goździki i zalej całość wodą tak, aby przykryła owoce. Zamknij szybkowar i gotuj około 15 minut. Następnie otwórz garnek, odlej nadmiar wody, a owoce zblenduj na gładką masę. Do tak przygotowanego musu dodaj galaretki i gotuj aż całość zacznie wrzeć – przez cały czas mieszając. Smacznego!
Dopiero planujesz zakup szybkowaru? Zajrzyj do tego zestawienia: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-najlepszy-szybkowar-ranking-top-7.bhtml. Zajdziesz tu porównanie 7 najciekawszych modeli szybkowarów wraz z wyszczególnieniem ich zalet oraz ceny. Sprawdź, który z nich będzie najlepiej pasować do Twojej kuchni!
Fot. Materiały zewnętrzne