Coraz więcej osób piecze chleb w domu

Mieszanki do wypieku chleba Soligrano.
Rośnie zainteresowanie wypiekiem domowego chleba. Gotowe mieszanki piekarnicze ze specjalistycznych sklepów trafiły do osiedlowych marketów. Dlaczego Polacy chcą sami piec swój chleb?

Rok zaczął się dla branży piekarskiej i jej klientów serią kiepskich wiadomości. Gaz droższy nawet o 600 proc. czy podwyżki cen prądu to nie jedyne problemy, z jakimi zmagają się piekarnie. Krajowa Rada Izb Rolniczych podała w 2021 r., że na giełdach światowych nawozy podrożały o 68,5 proc. w skali roku. To wszystko musi odbić się na cenach chleba. Czy temu zawdzięczamy rosnące zainteresowanie wypiekami w domu? Piekarze mówią dziś w mediach o tym, że chleb ma wkrótce kosztować 12 zł za kg. Ceny sklepowego pieczywa to jeden z czynników, ale nie zawsze decydujący.

Dlaczego Polacy pieką w domu?
Trudno o dokładne statystyki, ale w ostatnich latach widać rosnące zainteresowanie domowym wypiekiem chleba. Gdy wiosną 2020 w sklepach zaledwie na chwilę zapanował chaos, Polacy zareagowali szybko i racjonalnie: wykupując drożdże, mąkę i akcesoria do pieczenia chleba. Niektórzy pieką sami w domu, nauczeni trudnymi doświadczeniami historycznymi. Inni w czasie pandemii po prostu mieli więcej czasu, aby wreszcie spędzić czas z rodziną i wypróbować przepisy na domowe pieczywo.

Zwyczajowe zaufanie co do jakości sklepowych wyrobów ustąpiło nieufności, a to z kolei sprzyja temu, by samemu podjąć próbę pieczenia chleba w domu. Szczególnie, że to coraz łatwiejsze. - Zawsze istniała grupa osób, które piekły same chleb z mąki i drożdży lub robiły własny zakwas. Teraz to coraz łatwiejsze, bo pojawiają się gotowe mieszanki do wypieku chleba. - wyjaśnia Agnieszka Wasiak, Dyrektor Sprzedaży z firmy Soligrano. W mieszance chlebowej Soligrano znaleźć można tylko mąkę, nasiona (np. słonecznik, siemię), sól i zakwas. Prosty skład jest tym, co przyciąga dziś klientów.

Rynek mieszanek do wypieku chleba
Kiedyś mieszanki do wypieku chleba należały do specjalistycznych, dość trudno dostępnych produktów. Dziś można na nie trafić w praktycznie każdym osiedlowym sklepie. - Mieszanki chlebowe to produkt wprowadzony do oferty pod koniec 2021 roku, kierując się rynkowymi tendencjami. Klienci ich po prostu poszukują. - uzupełnia Agnieszka Wasiak z Soligrano.

Firma ma dziś w ofercie mieszankę do wypieku chleba pszenno-żytniego i orkiszowego. Dodatkowo, również pomocne w domowym piekarnictwie, mąki pełnoziarniste - a nawet mąkę gryczaną, ułatwiającą szybki wypiek modnego dziś chleba gryczanego. Wszystko to w wersji BIO. Wiele osób wśród powodów, dla których piecze w domu, wymienia również spadającą jakość sklepowego chleba. Piekąc samodzielnie konsumenci mają pewność co do składu swojego pieczywa.

Trend na domowe pieczywo trwa od lat
Pieczenie chleba w domu nie jest tylko przemijającym trendem, ale raczej częścią szerszego zjawiska społecznego. Modny magazyn kulinarny Kukbuk już w 2013 roku tematem numeru uczynił żyto, na okładce umieszczając zwykły bochen chleba. Rok później laureatka nagrody Nike Dorota Masłowska śpiewała w piosence „Chleb” o tym, jak łatwo dziś zaopatrzyć się w maszynę do chleba i zacząć go piec w domu. Złudzeń nie pozostawia też lista hitów wydawniczych z kategorii „Kulinaria”: Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki (2018), Chleb – domowa piekarnia (2019), Chleb i okruszki (2020) czy Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem (2021)... Polacy kochają smak domowego chleba i to na pewno w najbliższych latach się nie zmieni.

Fot. Soligrano
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat