Dieta okinawska to tradycyjny sposób odżywiania wywodzący się z japońskiej wyspy Okinawa, znany ze swojego związku z długowiecznością, niskim wskaźnikiem masy ciała i niskim wskaźnikiem chorób przewlekłych. Dieta ta sięga kilku stuleci wstecz i rozwinęła się ze względu na wyjątkowe położenie geograficzne i praktyki kulturowe, na które wpływa lokalne rolnictwo i rybołówstwo.
Okinawczycy spożywali mniej kalorii oraz cukru, mniej mięsa i drobiu, mniej jaj, mniej ryżu i więcej słodkich ziemniaków i roślin strączkowych, niż Japończycy, co wierzono, że sprzyja ich długowieczności. Dziś region Okinawy wyznaje wiele tych samych podstawowych wartości, jeśli chodzi o żywność i odżywianie.
Dieta ta jest niskokaloryczna i koncentruje się na pełnowartościowej, świeżej żywności pochodzenia roślinnego. Większość diety składa się z warzyw, a następnie roślin strączkowych i zbóż. Niewielki procent pochodzi z białka zwierzęcego, takiego jak owoce morza, ryby i niekiedy wieprzowina.
Kolejnym wyjątkowym elementem diety jest to, że mieszkańcy Okinawy przyjmują japońską koncepcję „Hara Hachi Bu”, zgodnie z którą jesz, aż poczujesz się syty w osiemdziesięciu procentach – to w zasadzie całościowe podejście do kontroli porcji.
Dieta Okinawy zazwyczaj obejmuje kombinację: warzyw, produktów sojowych (tofu, miso, edamame), zbóż (ryż, jęczmień, kasza gryczana), ryb i roślin strączkowych.
Jeśli kiedykolwiek byłaś na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, prawdopodobnie nie będziesz miała problemu z przystosowaniem się do diety Okinawy, biorąc pod uwagę brak nacisku na jedzenie mięsa z wyłączeniem ryb.
Ze względu na położenie geograficzne Okinawy, jej społeczność w przeszłości opierała swoją dietę na żywności, która łatwo rosła i była dla nich dobrze dostępna (jak na przykład słodkie ziemniaki). Jest to cecha, która znajduje odzwierciedlenie w ich tradycyjnej diecie. Z tego powodu następujące produkty zazwyczaj nie są zawarte w tradycyjnej diecie z Okinawy: produkty odzwierzęce, mięso i przetworzona żywność (rafinowane cukry i zboża, przetworzone oleje spożywcze itp.).
Korzyści płynące z żywienia się w stylu mieszkańców Okinawy to przede wszystkim wydłużenie życia. Większość ludzi na tej wyspie dożywa setki. Badania pokazują, że niska kaloryczność i ilość przeciwutleniaczy (pochodzących z roślin) obecnych w ich diecie to jedne z głównych przyczyn długiego życia Okinawczyków. Prócz tego dieta ta może obniżać zachorowanie na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, choroby serca czy rak oraz pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości.
Na niekorzyść diety przemawia to, że może być ona wysoka w sód, co u niektórych osób może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi i większego ryzyka udaru i chorób serca, a także jej restrykcyjność. Kolejną rzeczą do rozważenia przed rozpoczęciem jakiejkolwiek restrykcyjnej diety, zwłaszcza planu Okinawa, jest twoja relacja z jedzeniem. Jeśli w przeszłości cierpiałaś na zaburzenia odżywiania to ta dieta (i każda inna restrykcyjna dieta) może nie być dla ciebie najlepsza z punktu widzenia zdrowia psychicznego. Zanim zdecydujesz się na dietę Okinawa, koniecznie porozmawiaj najpierw ze swoim lekarzem.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com