Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że dieta wysokotłuszczowa nie należy do najzdrowszych, jednak w większości patrzymy na nią pod kątem przyrostu masy ciała. Jak się okazuje, to nie jedyny minus tego typu odżywiania. Eksperymenty na szczurach wykazały, że spożywanie dużych ilości tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego negatywnie wpływa na bakterie jelitowe, a pośrednio również na mózg. Ich zbyt duża ilość może nawet wywoływać stany lękowe. Przeprowadzone testy wykazały wyższą ekspresję trzech genów w grupie stosującej dietę wysokotłuszczową, głównie w obszarze pnia mózgu, tj. w miejscu powiązanym ze stresem i niepokojem. Jak podkreślają naukowcy, nie wszystkie tłuszcze są „złe”, warto nauczyć się je rozróżniać, gdyż spożywanie tych „dobrych” może mieć zbawienne skutki dla naszego organizmu. Zaleca się jedzenie ryb, oliwy z oliwek, orzechów i nasion, gdyż produkty te mogą mieć działanie przeciwzapalne i korzystne dla mózgu. Co ciekawe, zdrowe tłuszcze mają naprawdę ogromną moc. Gdy nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem niezdrowego fast fooda, warto dodatkowo wzbogacić go o plasterek awokado, przeciwdziałający „złym” tłuszczom.
Katarzyna Jabłońska
(katarzyna.jablonska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com