Nawracające bóle brzucha, wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunki znacznie pogarszają komfort codziennego życia. Blisko połowa chorych dokuczliwe symptomy wiąże ze swoją dietą. Dlatego też naukowcy z jednego z australijskich uniwersytetów swoje zainteresowania skupili wokół żywności, która mogłaby stanowić przyczynę tych uporczywych dolegliwości.
Fermentujące węglowodany
Eksperci zwrócili uwagę na produkty, które zawierają słabo wchłaniane węglowodany, fermentujące w naszym jelicie. Zalicza się do nich m.in. cukier mleczny – laktoza oraz cukier owocowy - fruktoza. Węglowodany te zdefiniowano jako „fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole” – w skrócie określane jako FODMAPs, z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.
Żywność bogata w fermentujące węglowodany może przyczyniać się do dyskomfortu układu pokarmowego u osób z IBS. Związki te działają w jelicie osmotycznie, czyli zwiększają ilość płynów w jelicie i przyspieszają jego motorykę. Co więcej, bakterie jelitowe fermentują te węglowodany, czego konsekwencją jest wzmożona produkcja gazów, wzdęcia, ból, zaparcia, biegunki. Z tego względu stwierdzono, że dieta z niską zawartością FODMAPs może stanowić skuteczną dietoterapię tego schorzenia.
Źródła FODMAPs
FODMAPs znajdują się w warzywach, owocach, a także produktach mlecznych, zbożowych, orzechach i słodzikach. Osoby z IBS powinny unikać spożywania produktów o wysokiej zawartości FODMAPs.
Warto podkreślić, że każda dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod kontrolą doświadczonego dietetyka, aby uniknąć ewentualnych niedoborów żywieniowych.
Rodzaj żywności |
Wysoka zawartość FODMAPs |
Niska zawartość FODMAPs |
Warzywa | Cebula, czosnek, buraki czerwone, kapusta, seler, por, szparagi | Cukinia, marchew, ogórki, pomidory, sałata |
Owoce | Arbuz, brzoskwinia, gruszka, jabłko, mango, nektarynki, śliwki, owoce suszone i z puszki | Banan, mandarynki, melon, winogrona |
Rośliny strączkowe | wszystkie | |
Produkty zbożowe |
Produkty pszenne, żytnie | Produkty ryżowe, owsiane, bezglutenowe |
Orzechy i nasiona | Nerkowce, pistacje | Migdały (do 10 sztuk), pestki dyni |
Produkty mleczne | Jogurt, mleko poch. zwierzęcego, twaróg, lody | Mleko bezlaktozowe, jogurty bezlaktozowe |
Pozostałe | Cukier brzozowy (ksylitol), słodziki (mmanitol, maltitol, sorbitol), miód, syrop z agawy, syrop glukozo-fruktozowy | Aspartam, cukier kryształ, stewia, |
Fot. Polskie Towarzystwo Dietetyki
Informacja prasowa