Większość produktów nie zagraża bezpieczeństwu maluszka. Z drugiej strony powinnaś unikać niektórych pokarmów w czasie ciąży. Sprawdź, co warto wykreślić z menu.
Czego nie jeść w ciąży?
Spodziewasz się dziecka i zastanawiasz się, jak ułożyć menu? Unikaj surowego mięsa i niegotowanych owoców morza. W przeciwnym razie zwiększasz ryzyko zakażenia bakteriami z grupy coli, toksoplazmozą i salmonellą. Warto przypomnieć, że niektóre wędliny są zanieczyszczone listerią, która może prowadzić do poronienia. Listeria potrafi przeniknąć przez łożysko i zarazić dziecko. Może również doprowadzić do zakażenia krwi i zagrażać życiu. Jeśli jesteś w ciąży i chcesz zjeść wędlinę, koniecznie ją podgrzej, aż zacznie parować.
Przyszła mamo pamiętaj, że to, co jesz, liczy się teraz podwójnie. Od diety w ciąży zależy nie tylko Twoja figura i samopoczucie, lecz także zdrowie maluszka. Dietetyk Michał Wrzosek podpowiada, jak powinno wyglądać odżywianie w ciąży. Wybierz produkty pełnowartościowe. Układając jadłospis, uwzględnij trzy główne posiłki w ciągu dnia i dwa uzupełniające. Zastanawiasz się, jak wygląda dobre odżywianie w ciąży? Zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 45-65% energii z diety, a pełnowartościowym źródłem ich pochodzenia są produkty zbożowe, takie jak kasza i pieczywo pełnoziarniste: https://michalwrzosek.pl/dieta/dieta-w-ciazy/.
Jakie produkty warto wykreślić z jadłospisu?
Zastanawiasz się, jak się odżywiać w ciąży? Unikaj ryb zawierających duże ilości rtęci. Mogą bowiem prowadzić do opóźnień rozwojowych i uszkodzeń mózgu dziecka. Wykreśl więc ze swojego jadłospisu dania z rekina, włócznika, makreli królewskiej i płytecznika. Jeśli chodzi o popularnego tuńczyka, możesz go jeść pod warunkiem, że zachowasz umiar. Ze względu na wysoki poziom rtęci, należy również unikać niektórych rodzajów ryb używanych w sushi.
Układając dietę dla ciężarnej, wykreśl schłodzonych, wędzonych owoców morza. Niejednokrotnie są zanieczyszczone listerią. Możesz je jeść bezpiecznie, jeśli są składnikiem gotowanego posiłku, np. zapiekanki. Unikaj też ryb ze skażonych jezior i rzek, które są narażone na wysoki poziom polichronowanych bifenyli. Dlatego nie jedz ryb złowionych w lokalnych jeziorach i stumieniach. Chodzi tutaj przede wszystkim o okonie pręgowane, łososie, szczupaki, pstrągi i mintaje. Pamiętaj, że dotyczy to ryb złowionych w lokalnych wodach, a nie ze sklepu spożywczego.
Czego nie jeść w ciąży? Zrezygnuj z surowych skorupiaków, takich jak ostrygi, krewetki i małże. Unikaj także surowych jaj i wszelkich produktów, które mogą je zawierać. W przeciwnym razie zwiększasz ryzyko zakażenia salmonellą. Wykreśl więc sosy holenderski, krem, sos cezar, majonez i domowe lody.
Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?
Codziennie jedz potrawy bogate w białko. Możesz śmiało sięgnąć po fasolkę, chude mięso (unikaj wątróbki), drób i orzechy. Produkty mleczne, takie jak mleko, ser i jogurt, są równie ważne. Zawierają bowiem wapń i inne składniki odżywcze, których Ty i dziecko potrzebujecie. Zdrowa dieta w ciąży obejmuje warzywa i owoce, ponieważ zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika. Wspierają układ trawienny i chronią przed zaparciami. Codziennie jedz co najmniej 5 porcji różnych warzyw i owoców. Mogą być świeże, surowe, wyciskane, mrożone lub z puszki. Pamiętaj, by zawsze dokładnie je umyć. W ten sposób unikniesz potencjalnego zarażenia toksoplazmozą.
Zastanawiasz się, jak możesz wzbogacić swoje menu? Układając jadłospis, uwzględnij pokarmy bogate w skrobię. Dostarczają energii na cały dzień. Zamiast rafinowanej żywności bogatej w skrobię, wybierz wersje pełnoziarniste.
Fot. Materiały zewnętrzne