Zaliczane do kategorii żywności superfood borówki amerykańskie imponują swoimi właściwościami zdrowotnymi oraz cieszą swoją uniwersalnością. Można je bowiem spożywać na surowo, w roli dodatku do lodów, owsianek, ciast, drożdżówek, naleśników. Można robić z nich soki, koktajle, dżemy oraz konfitury, dodawać do sałatek owocowych i wszędzie tam, gdzie tylko uznamy za stosowne.
Warto włączyć borówki amerykańskie do swojej diety dlatego, że zapobiegają otyłości, cukrzycy oraz z tego powodu, że chronią przed nowotworami. Zmniejszają także prawdopodobieństwo miażdżycy oraz insulinoodporności. Są owocami korzystnie działającymi na układ nerwowy. Wzmacniają pamięć i koncentrację. Chronią przed chorobą Alzheimera. Poprawiają pracę oczu i to do tego stopnia, że ekstrakt z soku borówki stosowany jest do leczenia chorób oczu, takich jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, w przypadku dysfunkcji w budowie i działaniu siatkówki oka. Owoce te wpływają ponadto pozytywnie na pracę mięśni. Badania naukowe potwierdziły także, że borówki amerykańskie wzmacniają pracę układu pokarmowego, w tym wątroby oraz że poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Częsta konsumpcja borówek pozwala dostarczać organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Owoce te zawierają bowiem witaminę A, B, C, D, E, K. Znaleźć w nich można ponadto cynk, magnez, selen, potas, żelazo, wapń i miedź, kwas foliowy. Godną uwagi informacją dotycząca borówek amerykańskich jest ta, że owoce te wzmacniają odporność oraz mineralizują zęby i kości. Warto także sięgać po borówki dlatego, że normalizują ciśnienie krwi i zapobiegają rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com