Z racji tego, że kozy skutecznie potrafią bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami, są zwierzętami z reguły bardzo zdrowymi, a co za tym idzie, takie jest również i ich mleko. Produkt ten jest łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Najpopularniejszymi serami kozimi dostępnymi w polskich sklepach są: anejo, brie, feta, brunet i le chevrot. Różne odmiany sera koziego świetnie sprawdzają się w diecie tradycyjnej, wegetariańskiej, bezlaktozowej, a także w diecie osób zmagających się z cukrzycą i insulinoodpornością.
Regularne spożywanie kozich serów to, zdaniem lekarzy i naukowców, profilaktyka chorób układu krążenia oraz przeciwzawałowa. Warto sięgać po kozi ser także dlatego, że jest źródłem białka i tłuszczów oraz dlatego, że obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu. Kozie przetwory pomóc mogą osobom z anemią, egzemą, ostrym katarem żołądka i jelit, osobom ze schorzeniami wątroby, oskrzeli, płuc, astmatykom oraz tym, którzy uczuleni są na mleko krowie. Kozi ser wspiera układ nerwowy, pomaga zachować zdrowe szkliwo zębów.
W serze kozim kryje się witamina A, B, D, E, K, magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń, sód, cynk. Ciekawą informacją dotyczącą mleka koziego jest to, że jedna szklanka mleka koziego dostarcza organizmowi aż 33 procent dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 17 procent dziennej zawartości białka.
Kolejnym walorem koziego mleka jest to, że może być stosowane w preparatach dla tych niemowląt, które mają problemy z przyswajaniem mleka krowiego. Kozi ser nadaje się idealnie do kanapek, grzanek, sałatek, tortilli oraz jako przystawka przed daniem głównym. Jest jednak wysokokaloryczny. Osoby na diecie nie powinny więc konsumować zbyt dużej jego ilości.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com