Makaron z soczewicy powstaje z różnych odmian tej rośliny. Gdy wybieramy makaron z soczewicy czerwonej, cieszyć się możemy o wiele delikatniejszym smakiem niż w przypadku, gdy sięgamy po makaron z soczewicy zielonej. Obydwa rodzaje mają jednak w sobie wiele mikroelementów potrzebnych człowiekowi, a na dodatek przyspieszają przemianę materii, dostarczają dobrze przyswajalnego białka, nie zawierają glutenu, nie wpływają negatywnie na poziom cukru we krwi, są produktem całkowicie wegańskim.
Warto konsumować makaron z soczewicy dlatego, że zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i K, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk oraz sód oraz dlatego, że pozytywnie działa na pracę mózgu. Dzięki częstemu spożywaniu makaronu z soczewicy poprawić się może człowiekowi pamięć oraz koncentracja, może dojść do usprawnienia procesów myślowych. Obecne w soczewicy witaminy z grupy B przyczyniają się również do poprawy samopoczucia i kondycji psychicznej. Godną uwagi informacją jest fakt, że makaron z soczewicy, dzięki zawartości potasu, wspomaga pracę serca i układu krążenia. Zapobiega skokom ciśnienia i nadciśnieniu tętniczemu. Chroni przed nadmiernym odkładaniem się cholesterolu w organizmie. Ze względu na to, że makaron z soczewicy jest bardzo sycący, zaleca się spożywanie tego produktu osobom, które się odchudzają. Włączenie tego daru natury do swojej diety, zmniejsza bowiem prawdopodobieństwo podjadania między posiłkami. Soczewica to warzywo polecane osobom dbającym o linię, nie mogącym spożywać glutenu, osobom cierpiącym na anemię, tym, którzy szukają źródła dobrze przyswajalnego białka, cukrzykom, osobom z insulinoodpornością. Ze względu na to, że soczewica to produkt bogaty w witaminę B9, z powodzeniem mogą makaronem z soczewicy zajadać się kobiety w ciąży.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com