Ser owczy charakteryzuje się specyficznym zapachem. Warto przekonać się do tego aromatu i włączyć ten rodzaj sera do swojej diety, aby móc korzystać z jego dobroczynnych dla organizmu właściwości. Godną uwagi informacją dotyczącą sera owczego jest fakt, że mleko owcze, z którego wyrabiany jest ów ser, zawiera trzy razy więcej białka niż mleko kozie i krowie. Zalecany jest więc ten produkt nawet niemowlętom i matkom karmiącym. Po owczy ser warto sięgać także dlatego, że poziom wapnia w takim serze jest dwukrotnie większy niż w mleku krowim oraz dlatego, że ten dar natury zawiera witaminy jak: A, B, C, D i E, magnez, fosfor i wapń. Dzięki konsumpcji serów owczych możemy dostarczyć organizmowi kwas tłuszczowy omega-3, dzięki czemu spada ryzyko zachorowania na nowotwory oraz obniża się poziom tak zwanego złego cholesterolu.
Ciekawą informacją dotyczącą serów owczych jest fakt, że ten produkt spożywczy wzmacnia układ odpornościowy oraz działa przeciwmiażdżycowo. Ser owczy działa ponadto dobroczynnie na florę bakteryjną jelit. Nazywany jest naturalnym probiotykiem. Warto spożywać owczy ser także dlatego, że dzięki zawartości wapnia, zmniejszyć można u siebie ryzyko osteoporozy oraz dlatego, że ten dar natury, dzięki zawartości magnezu, zwiększa odporność organizmu na stres. Ser owczy to ogromne bogactwo składników odżywczych. Opłaca się jednak pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny. Najbardziej znane sery owcze to oscypek, bundz, feta, ser lipski, zgorzelecki i erywański. Sporo amatorów mają również redykołki - twarde sery wędzone z masy parzonej.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com