Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi - dlaczego warto je jeść?
Ze względu na cenne właściwości zdrowotne, warto włączyć szparagi do swojej diety. Są bowiem prawdziwą bombą witaminową.

Pochodzące z okolic Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej szparagi to warzywa o charakterystycznym podłużnym kształcie, które mają bardzo różne kolory. Jak wykazały badania naukowe uprawia się je od ponad 2000 lat.  Szparagi noszą też zaszczytny tytuł króla warzyw. W ich składzie znaleźć można m.in. witaminy A, E, C, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy,  białko, błonnik, tłuszcz, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen.

Warto regularnie konsumować szparagi m.in. dlatego, że wykazują działanie przeciwnowotworowe, opóźniają starzenie się organizmu, stymulują układ odpornościowy do lepszej pracy, zapobiegają cukrzycy typu drugiego, obniżają poziom cukru we krwi, działają ochronnie na wątrobę i trzustkę. Godną uwagi informacją dotyczącą szparagów jest fakt, że spożywanie tego warzywa zapobiega chorobom serca. Ten dar natury może być także traktowany jako naturalny środek przeciwnadciśnieniowy. Wykazano ponadto, że szparagi pomagają w przypadku problemów ze snem. Sięgać po nie także można jako uzupełnienie witamin po spożyciu dużej ilości alkoholu.

Warzywo to warto włączyć do swojej diety również dlatego, że zapobiega infekcjom układu moczowego, zmniejsza wzdęcia, usprawnia proces trawienia pokarmów, zapewnia uczucie sytości, ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ciekawą informacją dotyczącą tego daru natury jest fakt, że szparagi korzystnie działają na zmysł wzroku, układ moczowy, wzmacniają także kości i zęby. Specjaliści twierdzą ponadto, że warzywo to pomaga leczyć astmę. Zaletą szparagów jest także to, że są niskokaloryczne.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat