Liczne prozdrowotne właściwości mango i jego walory smakowe sprawiają, że owoc ten z roku na rok zyskuje w Polsce coraz większą popularność. I nie ma się co dziwić, jeśli się pamięta o tym, że ten dar natury ma działanie antynowotworowe. Potrafi uśmiercać chore komórki, nie uszkadzając przy tym zdrowych. Spożywanie mango zaleca się zarówno w profilaktyce nowotworowej, jak i osobom, które już chorują na raka piersi lub okrężnicy. Warto także wiedzieć o tym, że mango ma działanie antyutleniające oraz że hamuje rozwój chorób układu krwionośnego, wspomagając produkcję czerwonych krwinek.
Owoc ten to skarbnica witamin i minerałów. Skrywa w sobie witaminy A, B, C, E, K, miedź, żelazo, magnez i potas. Włączenie mango do diety pomóc może osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Owoc ten zmniejsza bowiem np. ryzyko zaćmy. Mango zalecane jest anorektykom i anemikom, a także tym miłośnikom owoców, którzy często się przeziębiają. Naukowcy potwierdzili oficjalnie, że mango ma działanie przeciwzapalne. Zmniejsza też podrażnienie i zaczerwienie gardła. Warto spożywać mango także dlatego, że jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom i zapewniając uczucie sytości. Ma również pozytywny wpływ na wygląd skóry człowieka oraz na pracę układu nerwowego. Cukrzyków ucieszyć powinna wiadomość, że nie wykryto do tej pory przeciwskazań co do spożywania mango przez osoby z podwyższonym poziomem cukru. Nie odradza się więc diabetykom konsumpcji mango. Badania na myszach wykazały, że mango obniża poziom cukru we krwi u tych zwierząt. Nie wiadomo jednak jeszcze dokładnie, czy tak samo jest w przypadku ludzi. Owoce z największą ilością prozdrowotnych właściwości to te dojrzałe, ale nie przejrzałe. Decydując się na zakup mango, warto sięgać po te okazy, które pachną od samego czubka.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com