Do jakich dań najlepiej sprawdzi się jagnięcina?

Jagnięcina - do jakich dań najlepiej się sprawdzi?
Jagnięcina to niezwykle charakterystyczne mięso, które wyróżnia się na tle innych gatunków przede wszystkim swoim smakiem. Spełnia ono wszelkie normy stawiane żywności. Najważniejsze jednak, że spożywanie jagnięciny przynosi wiele korzyści. Mięso to odznacza się walorami prozdrowotnymi. Zastanawiasz się, do jakich dań sprawdzi się najlepiej? Sprawdź i wprowadź nowe potrawy do swojego menu.

Skąd pochodzi mięso jagnięce?

Jagnięcina pozyskiwana jest przede wszystkim z młodych owiec oraz baranów. Ich mięso smakuje najlepiej, jeżeli zwierzęta mają poniżej roku. Producenci zajmujący się przetwórstwem mięsa, jak np. firma TOŁŁOCZKO, podkreślają, że najlepsza gatunkowo jest jagnięcina do czwartego miesiąca. Określa się ją mianem mlecznej, głównie ze względu na sposób odżywania się owcy. Jej dieta złożona jest przede wszystkim z mleka matki. Takie najlepsze mięso jagnięce pozyskuje się podczas uboju od grudnia do kwietnia. Wówczas cechuje się:

  • bladoróżowym kolorem,
  • delikatnymi włóknami,
  • białym oraz spoistym tłuszczem.

Jagnięcina w kuchennych przepisach

Jagnięcina jest mięsem, które pojawia się w różnych przepisach, chociaż sporo osób wciąż się jej obawia. Wykorzystując ją w kuchni, można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. Jedną z najpopularniejszych form podawania jagnięciny jest jej duszenie. Najlepiej w roli duszonego mięsa sprawdzają się takie części, jak:

  • comber,
  • udziec wraz z kością,
  • karczek,
  • żeberka,
  • łopatka.

Jagnięcinę można również piec. W tym przypadku wykorzystuje się mostek lub karkówkę. Szefowie kuchni często podają ją z dodatkiem aromatycznych przypraw np. rozmarynu i pieczonych ziemniaczków lub gnocchi.

Chętnie wybierane dania z jagnięciną w roli głównej

Mięso z jagnięciny można wykorzystywać do przygotowywania z niego kotletów czy sznycli. Niezwykle popularne są również steki, szaszłyki oraz różnego rodzaju pieczenie. Mistrzowie gotowania często wykorzystują młode mięso jagnięce do przygotowywania zup oraz gulaszów. Zmielone mięso nadaje się idealnie jako farsz do pierogów i kołdunów. Dodaje się je także do dań przygotowywanych specjalnie dla małych dzieci.

Możliwości przygotowania mięsa jagnięcego jest bardzo dużo. Dania z jego udziałem idealnie komponują się z ryżem, kaszą czy nawet pieczywem w formie grzanek. Przede wszystkim jednak warto podkreślić, że sama jagnięcina jest znacznie zdrowsza od popularnej wieprzowiny. Ma znacznie mniej tłuszczy, cholesterolu czy kalorii. Dlatego często zalecana jest przez dietetyków oraz lekarzy.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat