Dziś Dzień Awokado – myślisz, że to warzywo?

Sprawdź te 10 zaskakujących faktów
31 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Awokado. To nietypowe święto jest idealną okazją do sięgnięcia po ten…no właśnie – owoc? Sprawdź ciekawostki o awokado i dowiedz się, dlaczego jest tak wyjątkowe, że aż zasłużyło na celebrację.

1. Awokado – owoc czy warzywo?
Choć wiele osób myśli, że awokado to warzywo, tak naprawdę jest to owoc, a dokładniej jagoda – tak samo jak arbuz czy banan.

2. Awokado – nazwa
Jeszcze mniej osób wie, że awokado ma również inną nazwę, a brzmi ona ,,Smaczliwka wdzięczna’’. W języku angielskim znane jest również jako ,,alligator pear’’ i ,,avocado pear’’,  zaś w Indiach i Hong Kongu można spotkać się z określeniem ,,butter fruit’’.

3. Awokado – symbol miłości
Awokado było używane już około 7000 lat p.n.e. Pochodzące pierwotnie z południowego Meksyku, szybko rozprzestrzeniło się przez Amerykę Północną aż do Ameryki Południowej. Spośród stanów USA, najwięcej obfituje w niego Kalifornia. Ten owoc zapisał się również w kulturze. Dla Azteków był symbolem miłości i płodności, uważanym za afrodyzjak, ze względu na swój kształt i wartości odżywcze. Dodatkowo, para awokado rośnie razem na drzewie, które metaforycznie utrzymuje ich miłość tak długo, jak długo rośnie. Awokado często pojawiało się w sztuce prekolumbijskiej, a współcześnie jest elementem kultury popularnej.

4. Które awokado jest lepsze – zielone czy czarne?
Istnieje wiele odmian awokado, w tym popularne Hass i Fuerte. Różnią się kształtem, kolorem i fakturą skórki oraz smakiem​. Pierwsza z nich, o ciemnej skórce, jest najpopularniejsza ze względu na swój smak, trwałość i dostępność przez cały rok​. Charakteryzuje się kremową konsystencją i orzechowym posmakiem, a zielona, gładka Fuerte – bardziej świeżymi, owocowymi nutami.

5. Awokado bez pestki
Ponadto, istnieje specjalna odmiana awokado, która nie zawiera pestki. Cały owoc można zjeść, łącznie ze skórką.

6. Awokado – do czego?
Dzięki wyjątkowej, kremowej konsystencji, delikatnemu smakowi i bogactwu wartości odżywczych awokado stało się popularnym składnikiem zarówno wielu dań wytrawnych, jak i deserów. Smaczliwka wdzięczna znajduje różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych – zawiera ją wegetariańskie sushi ,,California roll’’, napój mleczny z awokado i lodem ,,vitamina de abacate’’ z Brazylii, hot dog z awokado, majonezem i kiszoną kapustą lub pomidorami ,,completo’’ z Chile oraz popularne meksykańskie guacamole, czyli pasta z awokado z dodatkiem soli i limonki. Zaskakującego połączenia z awokado można teraz spróbować w polskim KFC. W nowej ofercie California Summer wystarczy wybrać California Burger lub California Twister, w których awokado połączone jest z czerwonym colesławem, chrupiącym kurczakiem i boczkiem. Z kolei w California Bowl ten maślany owoc znajdziemy w towarzystwie słodkiego ananasa, sałaty, czerwonego colesława, ogórka, ryżu, sezamu, rukoli i do wyboru: złocistego kurczaka lub sera halloumi.

7. Avolatte
Komu znudziły się tosty z awokado na śniadanie (w 2017 roku na Instagramie pojawiało się dziennie ponad 3 miliony zdjęć tego dania), może postawić na bardziej kreatywne wykorzystanie tego owocu w kuchni i przyrządzić avolatte. To kawa latte podawana w skórce awokado, czasem zblendowana również z jego miąższem. Można je spotkać min. w kawiarniach w Australii, Hongkongu i na Tajwanie.

8. Pestka awokado
Na bazie zasuszonej i zmielonej pestki z awokado można zrobić peeling, maseczkę, herbatę czy dodatek do różnych dań. W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się również liście awokado, którymi owija się mięso przed grillowaniem.

9. Właściwości awokado
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki zawierające ten składnik łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i nawilżają ją, zaś jedzenie owocu, jak udowadniają badania, zwiększa elastyczność i jędrność skóry twarzy u kobiet. Olej z awokado może sprawdzić się w pielęgnacji włosów, odżywiając je i nadając im blask.

10. Awokado dojrzewanie
Awokado jest jednym z niewielu owoców, które dojrzewają po zerwaniu z drzewa. Można przyspieszyć ten proces, umieszczając owoc w papierowej torebce razem z bananem​. Za to skropienie miąższu sokiem z cytryny zapobiega jego brązowieniu.

Zaskoczeni? A to jeszcze nie wszystko – czy wiesz na jaki kolor farbuje pestka i skórka awokado? Czym jest awokado koktajlowe? Sprawdź odpowiedzi w quizie na Instagram Stories KFC i zobacz, ile ciekawostek pamiętasz

Z taką dawką wiedzy można już celebrować Dzień Awokado. Smacznego świętowania!

Fot. KFC
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat