Eksperci podkreślają, że napoje roślinne mogą być częścią zrównoważonej diety

Kompleksowa opinia polskich ekspertów dot. napojów roślinnych opublikowana w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nutrients
W Centrum Badań i Innowacji DANONE im. Daniela Carasso, które działa na kampusie Uniwersytetu Paris-Saclay pod Paryżem, ogłoszono publikację kompleksowej opinii polskich naukowców, która dotyczy zastosowania napojów roślinnych w diecie.

Interdyscyplinarny zespół dziewięciu ekspertów, powołany z inicjatywy grupy spółek DANONE w Polsce, opracował artykuł pt. „Rola napojów roślinnych w żywieniu człowieka: Opinia Grupy Ekspertów”, który ukazał się w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Nutrients”. Publikacja wypełnia lukę informacyjną dotyczącą zastosowania napojów roślinnych w diecie, a na jej bazie ma powstać praktyczny poradnik dla konsumentów.

Rynek alternatyw dla produktów mlecznych rośnie globalnie w tempie 15% rocznie, stając się jedną z najszybciej rozwijających się kategorii żywności1. Ta imponująca dynamika kontrastuje jednak z poziomem wiedzy konsumentów – 63% z nich obawia się, że nie zapewniają one odpowiedniej podaży składników odżywczych, zaś 60% deklaruje brak wystarczających informacji o korzyściach środowiskowych tych produktów2. – Dostrzegliśmy, że jeśli chodzi o segment roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych mamy na rynku sporą lukę informacyjną. Jako lider rynku3, czujemy szczególną odpowiedzialność, by rzetelnie informować konsumentów o skutkach ich wyborów żywieniowych przy półce sklepowej, zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych. Właśnie dlatego zaproponowaliśmy ekspertom powołanie interdyscyplinarnego zespołu, który zabrał głos na temat roli napojów roślinnych w diecie – wyjaśnia Justyna Piotrowska, Health Credibility Manager, grupa spółek DANONE.

Rzetelne źródło wiedzy
Zespół stworzyło dziewięciu specjalistów zajmujących się żywieniem człowieka, dietetyką, pediatrią i technologią żywności. Efektem pracy wybitnego grona specjalistów jest rzetelne, oparte na dowodach naukowych kompendium wiedzy o bezpieczeństwie i roli napojów roślinnych w diecie różnych grup populacyjnych. Roczna praca zaowocowała publikacją, która już na etapie recenzji zyskała wysokie oceny międzynarodowego środowiska naukowego. W przyszłości wyniki analizy mają zostać udostępnione dla szerokiego grona konsumentów w formie poradnika dla konsumentów.

Pracami nad powstaniem materiału kierowały dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej oraz dr hab. Danuta Gajewska, prof. SGGW z Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Nad opinią pracowali również prof. dr hab Jadwiga Hamulka z Katedry Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr hab. Dariusz Włodarek z Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka, dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej, dietetyczka Klaudia Wiśniewska oraz prof. dr hab. n. med. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.

Zróżnicowanie składu wymaga świadomego wyboru
W obliczu rosnącej popularności napojów roślinnych, konsumenci stają przed wyzwaniem oceny ich wartości odżywczej. Eksperci podkreślają, że nie każdy produkt z tej kategorii ma takie same właściwości, dlatego kluczowa staje się umiejętność czytania etykiet i podejmowania świadomych decyzji zakupowych. – Produkty z tej kategorii mogą się znacząco różnić pod względem profilu żywieniowego. Smak, jakość i wartość odżywcza jest zależna nie tylko od surowca, ale także od technologii produkcji i ewentualnego wzbogacenia w wybrane składniki odżywcze. Dlatego dla konsumentów bardzo ważne powinno być czytanie etykiet i wybór produktów wzbogacanych – podkreśla dr inż. Joanna Rachtan-Janicka.

Chociaż większość napojów roślinnych zawiera mniej białka niż mleko krowie, eksperci podkreślają, że przy odpowiednio zbilansowanej diecie nie ma ryzyka niedoboru białka – Napoje roślinne mogą być częścią zrównoważonej diety i stanowić alternatywę dla mleka krowiego, jednak ich wybór powinien być świadomy i oparty na wiedzy o ich składzie oraz potrzebach żywieniowych – wyjaśnia dr hab. Danuta Gajewska, prof. SGGW.

Pod względem wartości odżywczych dobrym wyborem mogą być napoje roślinne wzbogacone w wapń, witaminę D i B12, szczególnie dla osób stosujących dietę roślinną. – Bez wzbogacania napojów roślinnych zawartość tych składników odżywczych jest minimalna, więc nie dostarczą ich do diety – dodaje dr. hab. Danuta Gajewska.

Świadomy wybór ma znaczenie
Zróżnicowanie profili żywieniowych napojów roślinnych wymaga szczególnej uwagi w diecie osób o specyficznych potrzebach – dzieci, kobiet w ciąży, seniorów czy osób eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Eksperci podkreślają, że odpowiedni wybór – zwłaszcza produktów wzbogacanych – jest kluczowy dla zachowania równowagi żywieniowej w tych grupach.

Jednocześnie motywacje konsumentów coraz częściej wykraczają poza aspekty zdrowotne. Coraz więcej osób kieruje się troską o planetę i dobrostan zwierząt. Dane środowiskowe są przekonujące – produkcja napoju owsianego generuje około 0,4 kg ekwiwalentu CO2 na litrl4, podczas gdy mleka krowiego 2,5-4,5 kg CO2 na litr5. W przeliczeniu na szklankę 250 ml daje to ograniczenie emisji o 59-71%6. W obliczu tych informacji opracowanie poradnika, który w przystępny dla konsumentów sposób wyjaśni walory zdrowotne i środowiskowe napojów roślinnych, wydaje się być niezbędnym działaniem.

Premiera polskiej opinii w sercu innowacji DANONE
Informacja o publikacji opinii polskiego zespołu ekspertów pt. „Rola napojów roślinnych w żywieniu człowieka: Opinia Grupy Ekspertów” została ogłoszona w Danone Research & Innovation Center Paris-Saclay, czyli międzynarodowym centrum innowacji żywieniowych zatrudniającym ponad 300 naukowców. Ogłoszenie miało miejsce podczas międzynarodowego wydarzenia pt. „Istota produktów pochodzenia roślinnego w diecie fleksitariańskiej” skierowanego do środowiska naukowego i medycznego.

W nowoczesnym ośrodku Danone Research & Innovation Center Paris-Saclay prowadzone są prace badawcze skupiają się na 5 głównych obszarach: konsumentach i pacjentach, produktach zorientowanych na zdrowie i smak, współpracy naukowo-technologicznej, innowacjach w zakresie opakowań oraz opracowywaniu danych cyfrowych. Badacze z Centrum specjalizują się głównie w naukach przyrodniczych, fermentacji, a także naukach o żywieniu i zdrowiu człowieka. W obiekcie funkcjonują liczne laboratoria, w tym laboratorium nauk przyrodniczych, gdzie znajduje się kolekcja blisko 2 tysięcy szczepów bakterii, a także pilotażowy zakład produkcyjny. Publikacja opinii polskiego zespołu ekspertów pt. „Rola napojów roślinnych w żywieniu: opinia ekspercka” w czasopiśmie Nutrients została ogłoszona podczas międzynarodowego wydarzenia pt. Istota produktów pochodzenia roślinnego w diecie fleksitariańskiej” skierowanego do środowiska naukowego i medycznego.

1 STATISTA. Milk Substitutes—Worldwide, 2023.
2 Mintel, „Alternatywy produktów nabiałowych”, Postawy wobec produktów mlecznych i ich alternatyw wśród Polaków (w %) , Polska , 2021.
3 Alpro jest markowym liderem na rynku produktów pochodzenia roślinnego. Danone za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Udziały & Sprzedaż w semencie napojów roślinnych świeżych i UHT łącznie w kategorii produktów roślinnych (definicja Danone), Sprzedaż Wartościowa, Sprzedaż Wolumenowa, Udziały w Sprzedaży Wartościowej i Wolumenowej w segmencie napojów roślinnych świeżych i UHT łącznie, rynek: cała Polsa (Food), okres skumulowany tydz. 22 2024 – tydz. 21 2025 (Copyright © 2025, NielsenIQ).
4 Poore, J., & Nemecek, T, Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers, Science, 2018.
5 Hannah Ritchie, “Dairy vs. plant-based milk: what are the environmental impacts?”, 2022.
6 Craig, W.J.; Messina, V.; Rowland, I.; Frankowska, A.; Bradbury, J.; Smetana, S.; Medici, E, Plant-Based Dairy Alternatives Contribute to a Healthy and Sustainable Diet, Nutrients, 2023.

Fot. Danone
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat