Pionierem w tej dziedzinie jest marka FoodSaver, która rozpoczęła współpracę ze Szkołą Główną Handlową w Warszawie w ramach projektu Cook&Share.
Cook&Share to projekt kulinarno-charytatywny, który organizowany jest przez Zrzeszenie Studentów Polskich przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Głównym celem projektu jest wsparcie kampanii "Świat bez głodu" Polskiej Akcji Humanitarnej oraz propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodych osób. Od 2021 roku w akcję zaangażowana jest marka FoodSaver, która w swojej ofercie posiada bogaty wybór systemów pakowania próżniowego żywności.
Pakowanie próżniowe jest niezwykle efektywną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. W tym przypadku mamy do czynienia z odseparowaniem produktów oraz potraw od tlenu i wilgoci, aby termin ich przydatności do spożycia był znacząco dłuższy. Ponadto dzięki pakowaniu próżniowemu produkty spożywcze chronione są przed rozwojem bakterii, żywność nie obsycha oraz zachowuje swój smak, zapach i wartości odżywcze. Pionierem i liderem w tej dziedzinie jest marka FoodSaver, która oferuje pełną gamę urządzeń i akcesoriów. Dzięki nim żywność pozostanie świeża do 5 razy dłużej. Tym bardziej warto zwrócić uwagę na to, ponieważ według raportu Federacji Polskich Banków Żywności - „Nie Marnuj Jedzenia 2020”, wyrzucamy ponad 40% zakupionych świeżych warzyw i owoców1. Dzięki próżniowemu pakowaniu w każdej chwili mamy dostęp do wysokiej jakości składników, a co za tym idzie mniej marnujemy żywności tylko wykorzystujemy ją do kolejnych potraw.
FoodSaver jako odpowiedzialna marka zawsze wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, a także stara się angażować w akcje, które edukują społeczeństwo zakresie propagowania idei zero waste czy ograniczeniu produkcji odpadów. Projekt Cook&Share to naturalny wybór dla marki. Dzięki współpracy jeszcze szerzej będzie mogła propagować idee przyświecające produktom FoodSaver.
W tym roku akademickim trwa już piąta edycja Cook&Share, podczas której zbierane są środki dla mieszkańców Sudanu Południowego.
Organizatorzy akcji oraz partnerzy na swoich kanałach social media, pokazują łatwe i przyjemne przepisy kulinarne, różne aspekty zdrowej diety jak i tematy związane z problemem marnowania żywności w Polsce i na świecie. Jak co roku, projekt Cook&Share będzie miał swój finał na wiosnę. Zachęcamy również do podzielenia się datkiem wpierającym działania akcji.
1 https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf
Fot. FoodSaver
Informacja prasowa