Gdzie, co i jak jedzą mieszkańcy Warszawy?

Ochota na pizzę i dobra Wola - wyniki badania Pyszne.pl .
Jedzenie definiuje styl życia i stanowi sposób na wyrażanie siebie co drugiego mieszkańca Warszawy - wynika z badania “Jedzenie, a styl życia” zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl*. Stolica wyróżnia się na tle kulinarnej mapy Polski zarówno pod względem liczby restauracji i ich bogatej oferty, jak i dynamiki powstawania nowych lokali oraz kreowania trendów kulinarnych.

Choć warszawiakom z gastronomią najczęściej kojarzy się Śródmieście, to tak naprawdę każda z 18 dzielnic Stolicy pozwala odkrywać smaki z całego świata. W Warszawie znacznie popularniejsza niż w pozostałej części Polski jest kuchnia azjatycka oraz specjały wegetariańskie i wegańskie. Pyszne.pl zapytało więc mieszkańców Warszawy o ich emocje, przyzwyczajenia i doświadczenia związane ze stołeczną gastronomią, które w październiku będą jeszcze bogatsze dzięki specjalnej akcji promocyjnej serwisu.

Jak wynika z badania Pyszne.pl, dzielnicą, która najbardziej kojarzy się mieszkańcom Stolicy z jedzeniem, jest Śródmieście (57%). Po piętach depczą mu Saska Kępa oraz Mokotów - szczególnie według osób w wieku 25-34 lat. Mężczyźni częściej stawiali na Ochotę, a kobiety wybierały Powiśle. Według mieszkańców Stolicy, to Krakowskie Przedmieście jest warszawskim centrum gastronomii - aż 45% respondentów uważa, że to właśnie ta ulica przychodzi im na myśl, gdy myślą o stołecznym jedzeniu. Prawie co trzecia osoba postawiła na ulicę Francuską na Saskiej Kępie oraz Halę Koszyki, a co czwarta wskazała Bulwary Wiślane. Co ciekawe, daleko poza podium znalazł się Nocny Market, czyli największy w Polsce streetfoodowy targ w Polsce, miejsce w którym można spróbować różnych kuchni z całego świata.

Lokalne pyszności na świeżym powietrzu
Oprócz popularnych lokali i ulic kojarzących się z gastronomią, w Stolicy nie brakuje także miejsc, gdzie warszawiacy mogą zorganizować spontaniczny piknik i delektować się ulubionym jedzeniem „pod chmurką”. Według badania, 25% mieszkańców Warszawy za idealne miejsce na piknik uważa Pole Mokotowskie, ale dużą popularnością cieszy się też Parki Skaryszewski oraz Łazienki Królewskie. W odpowiedziach znalazło się również miejsce dla Kępy Potockiej, Parku Szczęśliwickiego i Królikarni.

Jakie pyszności chodzą po głowie mieszkańcom Stolicy?
Warszawa zdecydowanie wyróżnia się na tle reszty Polski pod względem różnorodności myśli o jedzeniu. O ile w skali kraju nic nie może konkurować z rodzimą kuchnią, to w Stolicy często marzymy także o innych smakach: włoskich, amerykańskich czy azjatyckich. Obok pomidorowej i rosołu, dużą popularnością cieszą się również zupy o orientalnym rodowodzie - pho, tom kha oraz ramen, którego także wegańskie wariacje znalazły szczególne miejsce w sercach i żołądkach Warszawiaków. Jako dodatek do kotleta i surówki podawane są nie tylko tradycyjne ziemniaki, ale też belgijskie frytki. Makaron kojarzy się przede wszystkim z włoską pastą, a ryż serwowany jest najczęściej w stylu azjatyckim.

-Po prawie trzech dekadach komentowania warszawskiej gastronomii wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl nie wydają mi się zaskakujące. Warszawa u progu trzeciej dekady XXI wieku szybko nadrobiła niegdysiejsze zaległości w kulinarnych gustach. Mocno trzyma się polska kuchnia tradycyjna, co chyba nikogo nie zaskakuje. Nasza dieta wyraża  nasze postawy społeczne i polityczne. Pomidorówka, rosół i schaboszczak rządzą. Jednocześnie, jak w każdej wielkiej zachodniej metropolii chcemy jeść barwnie, zdrowo i niebanalnie. Jedzenie stało się doświadczeniem i przygodą, przywoływaniem miłych skojarzeń. Dlatego kochamy smaki włoskie oraz orientalne, które rządzą dziś w większości wielkich ośrodków Europy. To marzenie (a coraz częściej też wspomnienie) o ciepłym klimacie, egzotycznych podróżach, niezwykłych przygodach - mówi Maciej Nowak, krytyk kulinarny.

Aby myśli o jedzeniu stały się rzeczywistością, co trzeci mieszkaniec Warszawy zamawia jedzenie online, a niemal 80% z nich zdarza się testować nowo otwarte restauracje.

Miasto pobudzające smakowite myśli
Jak wynika z badania Pyszne.pl, myśli o jedzeniu pojawiają się w naszych głowach wielokrotnie każdego dnia, a o ulubionych posiłkach przypominają nam nie tylko smakowite zapachy (65%), ale również elementy przestrzeni miejskiej, które mijamy każdego dnia - billboardy, reklamy, czy restauracje. Rozmyślanie o wymarzonych potrawach i planowanie posiłku już same w sobie są źródłem przyjemności - dwóch na pięciu mieszkańców Stolicy lubi marzyć o tym, co zje w najbliższym czasie.  

Bodźce wizualne są tym, co najczęściej przypomina mieszkańcom Warszawy o zaplanowaniu posiłku. Co trzeciemu z nas zdarzyło się pomyśleć o jedzeniu po zobaczeniu witryn restauracji, a co piątemu wystarczyła sama nazwa wzbudzającego apetyt dania. Miejscem, w którym wielu mieszkańców Warszawy myśli o jedzeniu - w drodze z pracy, uczelni czy na spotkanie - jest Patelnia. Nic dziwnego - już sama nazwa budzi smakowite skojarzenia. Serwis Pyszne.pl, celebrując miłość mieszkańców Warszawy do pysznego jedzenia i ich ulubionych kuchni - polskiej, włoskiej i amerykańskiej - razem z trzema utalentowanymi lokalnymi artystam - Eweliną Gąską, Joanną Gniady i Marcinem Mokierówem - stworzył apetyczny mural.

Budząc przyjemne skojarzenia jedzeniowe w przestrzeni miejskiej, Pyszne.pl ma ambicję zmieniać je w rzeczywistość. Dlatego w październiku serwis przygotował dla mieszkańców Stolicy 10 000 zniżek o wartości 10 zł do wykorzystania w wybranych restauracjach w mieście. Można je odebrać na stronie serwisu.

* Badanie “Jedzenie a styl życia” zrealizowane na zlecenie Pyszne.pl we wrześniu 2021 metodą CAWI na grupie 1000 respondentów przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia.

Fot. Pyszne.pl
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat