Jak przechowywać banany?

Prawidłowe przechowywanie bananów.
Banany mają tendencję do zbyt szybkiego brązowienia. Istnieje jednak prosta metoda, która pomoże spowolnić ten proces.

Zacznij od szczelnego owinięcia łodyg folią spożywczą. Banany naturalnie wydzielają gaz etylenowy ze swoich łodyg, co przyspiesza proces dojrzewania i prowadzi do ich brązowienia. Uszczelniając łodygi, zahamujesz ten proces, spowalniając reakcje chemiczne, które powodują pogorszenie jakości owoców.

Po zabezpieczeniu końcówek łodyg, banany przechowuj w temperaturze pokojowej, idealnie pomiędzy 15-20°C. Biorąc pod uwagę, że są to owoce tropikalne, niskie temperatury mogą sprawić, że skórka stanie się czarna, mimo że owoc w środku będzie jeszcze dobry do spożycia.

Przechowuj banany z dala od okien, piekarników lub otworów wentylacyjnych czy klimatyzacji. Ciepło i przepływ powietrza przyspieszają proces dojrzewania, zwiększając szybkość uwalniania gazu etylenowego i wysuszając skórkę. Bananów nie przechowuj też razem z innymi owocami. Jabłka, awokado czy pomidory naturalnie emitują własny gaz etylenowy. Przechowywanie bananów oddzielnie od tych owoców pomaga zapobiec tzw. dojrzewaniu krzyżowemu.

Zrezygnuj też z przechowywania bananów w plastikowych woreczkach – mają one tendencję do zatrzymywania wilgoci i etylenu, co może przyspieszyć psucie się. Zamiast nich użyj papierowych toreb.

Jeśli kupiłaś za dużo bananów – zamroź je. Kiedy banany osiągną optymalną dojrzałość, obierz je, pokrój i pozostaw w zamrażarce na około 3 godziny, aż zamarzną na twardo, a następnie przełóż do szczelnego worka. Ta metoda zachowuje składniki odżywcze i naturalną słodycz owoców.

Nie przechowuj bananów w lodówce, chyba że jest to konieczne. Banany są bardzo wrażliwe na zimno. Jednak jeśli w Twojej kuchni jest bardzo ciepło, możesz umieścić banany w najcieplejszym miejscu w lodówce (przykładowo na półkach na drzwiach) i przechowywać je w papierowej torbie.

Zawijanie łodyg bananów i ochrona ich przed skrajnymi temperaturami pozwala dłużej zachować świeżość i wartości odżywcze tych owoców. Banan to prawdziwa skarbnica składników wspierających zdrowie – dostarcza potasu, błonnika, witaminy B6 i C, które wspomagają pracę serca, trawienie oraz pozytywnie wpływają na nastrój.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat