Zacznij od szczelnego owinięcia łodyg folią spożywczą. Banany naturalnie wydzielają gaz etylenowy ze swoich łodyg, co przyspiesza proces dojrzewania i prowadzi do ich brązowienia. Uszczelniając łodygi, zahamujesz ten proces, spowalniając reakcje chemiczne, które powodują pogorszenie jakości owoców.
Po zabezpieczeniu końcówek łodyg, banany przechowuj w temperaturze pokojowej, idealnie pomiędzy 15-20°C. Biorąc pod uwagę, że są to owoce tropikalne, niskie temperatury mogą sprawić, że skórka stanie się czarna, mimo że owoc w środku będzie jeszcze dobry do spożycia.
Przechowuj banany z dala od okien, piekarników lub otworów wentylacyjnych czy klimatyzacji. Ciepło i przepływ powietrza przyspieszają proces dojrzewania, zwiększając szybkość uwalniania gazu etylenowego i wysuszając skórkę. Bananów nie przechowuj też razem z innymi owocami. Jabłka, awokado czy pomidory naturalnie emitują własny gaz etylenowy. Przechowywanie bananów oddzielnie od tych owoców pomaga zapobiec tzw. dojrzewaniu krzyżowemu.
Zrezygnuj też z przechowywania bananów w plastikowych woreczkach – mają one tendencję do zatrzymywania wilgoci i etylenu, co może przyspieszyć psucie się. Zamiast nich użyj papierowych toreb.
Jeśli kupiłaś za dużo bananów – zamroź je. Kiedy banany osiągną optymalną dojrzałość, obierz je, pokrój i pozostaw w zamrażarce na około 3 godziny, aż zamarzną na twardo, a następnie przełóż do szczelnego worka. Ta metoda zachowuje składniki odżywcze i naturalną słodycz owoców.
Nie przechowuj bananów w lodówce, chyba że jest to konieczne. Banany są bardzo wrażliwe na zimno. Jednak jeśli w Twojej kuchni jest bardzo ciepło, możesz umieścić banany w najcieplejszym miejscu w lodówce (przykładowo na półkach na drzwiach) i przechowywać je w papierowej torbie.
Zawijanie łodyg bananów i ochrona ich przed skrajnymi temperaturami pozwala dłużej zachować świeżość i wartości odżywcze tych owoców. Banan to prawdziwa skarbnica składników wspierających zdrowie – dostarcza potasu, błonnika, witaminy B6 i C, które wspomagają pracę serca, trawienie oraz pozytywnie wpływają na nastrój.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com