Jak przechowywać czosnek?

Prawidłowe przechowywanie czosnku.
Czosnek to niezwykle popularna i lubiana przez wielu przyprawa, stosowana do ciepłych potraw, zimnych przekąsek i przetworów.

Ceniony za swoje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, znajduje również zastosowanie w medycynie ludowej. Jak powinnyśmy go przechowywać, aby długo zachował świeżość, walory smakowe i zdrowotne?

Czosnek najlepiej jest przechowywać w główkach, w siateczce, podziurkowanej torebce papierowej lub koszyczku, w regale kuchennym lub domowej spiżarni, w zacienionym i suchym miejscu. Optymalna temperatura wynosi od 15 do 18 stopni. Jeżeli nie wykorzystaliśmy całej główki i zostały nam ząbki czosnku, warto jest włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika i pozostawić w lodówce. Niestety taki zabieg może wpłynąć negatywnie na smak naszej przyprawy.

Jeśli dysponujemy większą ilością czasu, możemy pokusić się o zamarynowanie czosnku. Marynatę przygotowujemy z zalewy octowej z dodatkiem cukru, soli, estragonu czy gorczycy. Kolejnym świetnym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest zalanie czosnku oliwą z oliwek lub olejem. Przegotowane ząbki czosnku (proces ten powinien trwać ok. 2 minut) zalewamy w słoiku, dodając do mieszanki ulubione zioła. Mniej popularne przepisy na konserwowanie czosnku to przechowywanie go w postaci pasty lub w solance. Pierwsza metoda zakłada upieczenie całych główek w piekarniku i zblendowanie czosnku z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek. Drugi sposób natomiast polega na kiszeniu ząbków, podobnie jak to czynimy w przypadku ogórków. Obrany czosnek kroimy na kawałki. Na dno wyparzonych słoików układamy po 2 cząstki obranego korzenia chrzanu, ziele angielskie, ćwierć łyżeczki gorczycy, pół liścia laurowego i 5 do 6 ziarenek pieprzu.. Następnie do szklanych naczyń dodajemy czosnek i kilka kawałków kopru (możemy używać kwiaty i łodygi). Całość zalewamy solanką (1 łyżka soli kamiennej niejodowanej z lekką górką na 1 litr wrzącej wody; przygotowaną mieszankę gotujemy przez kilka chwil i odstawiamy). Gotowe zamknięte słoiki pozostawiamy na około 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat