Ceniony za swoje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, znajduje również zastosowanie w medycynie ludowej. Jak powinnyśmy go przechowywać, aby długo zachował świeżość, walory smakowe i zdrowotne?
Czosnek najlepiej jest przechowywać w główkach, w siateczce, podziurkowanej torebce papierowej lub koszyczku, w regale kuchennym lub domowej spiżarni, w zacienionym i suchym miejscu. Optymalna temperatura wynosi od 15 do 18 stopni. Jeżeli nie wykorzystaliśmy całej główki i zostały nam ząbki czosnku, warto jest włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika i pozostawić w lodówce. Niestety taki zabieg może wpłynąć negatywnie na smak naszej przyprawy.
Jeśli dysponujemy większą ilością czasu, możemy pokusić się o zamarynowanie czosnku. Marynatę przygotowujemy z zalewy octowej z dodatkiem cukru, soli, estragonu czy gorczycy. Kolejnym świetnym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest zalanie czosnku oliwą z oliwek lub olejem. Przegotowane ząbki czosnku (proces ten powinien trwać ok. 2 minut) zalewamy w słoiku, dodając do mieszanki ulubione zioła. Mniej popularne przepisy na konserwowanie czosnku to przechowywanie go w postaci pasty lub w solance. Pierwsza metoda zakłada upieczenie całych główek w piekarniku i zblendowanie czosnku z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek. Drugi sposób natomiast polega na kiszeniu ząbków, podobnie jak to czynimy w przypadku ogórków. Obrany czosnek kroimy na kawałki. Na dno wyparzonych słoików układamy po 2 cząstki obranego korzenia chrzanu, ziele angielskie, ćwierć łyżeczki gorczycy, pół liścia laurowego i 5 do 6 ziarenek pieprzu.. Następnie do szklanych naczyń dodajemy czosnek i kilka kawałków kopru (możemy używać kwiaty i łodygi). Całość zalewamy solanką (1 łyżka soli kamiennej niejodowanej z lekką górką na 1 litr wrzącej wody; przygotowaną mieszankę gotujemy przez kilka chwil i odstawiamy). Gotowe zamknięte słoiki pozostawiamy na około 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com