Jak wyfiletować makrelę?

Prosty sposób w trzech krokach.
Zbliżające się święta to obietnica wspaniałego, rodzinnego czasu, pysznych potraw i zasłużonego odpoczynku. Jednak, zanim to nastąpi, najpierw warto odpowiednio się przygotować - nabyć umiejętność filetowania ryb, które co roku królują na polskich stołach. W tym zadaniu, pomoże ambasador akcji Makrela Superdobra – Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia, który miłośnikom dobrego smaku, pokazuje, jak sprawnie wyfiletować rybę.

Makrela to ryba, która z powodzeniem może na świątecznym stole zastąpić smakowo karpia, tym samym godząc przeciwników tego słodkowodnego gatunku oraz miłośników wszystkiego, co morskie. Jako ryba tłusta makrela nie traci łatwo swojej soczystości w trakcie obróbki termicznej, a przy okazji – dostarcza całe morze zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Pieczona, smażona czy grillowana może zatem stanowić podstawę lub dodatek do wielu dań. Co więcej, to produkt, który za niewygórowaną cenę pozwoli przygotować obfitą kolację dla całej rodziny. Jak zatem szybko i sprawnie wyfiletować tę rybę?

Krok 1.
Natnij rybę ostrym nożem za płetwą skrzelową. Następnie obróć go o 90 stopni i przetnij makrelę wzdłuż ości (czyli wzdłuż całego kręgosłupa). Pierwszy filet jest już gotowy.

Krok 2.
Odwróć rybę na drugą stronę i powtórz czynność, poczynając od nacięcia za płetwą skrzelową. W trakcie przesuwania narzędzia będziesz czuć, że nóż opiera się na kręgosłupie ryby.

Filetowanie - makrela, ryby

Krok 3.
Wytnij ości na brzuchu i wyrównaj filet. Pozostałości możesz wykorzystać np. do zupy rybnej.

Filetowanie - makrela, ryby

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat