Makrela to ryba, która z powodzeniem może na świątecznym stole zastąpić smakowo karpia, tym samym godząc przeciwników tego słodkowodnego gatunku oraz miłośników wszystkiego, co morskie. Jako ryba tłusta makrela nie traci łatwo swojej soczystości w trakcie obróbki termicznej, a przy okazji – dostarcza całe morze zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Pieczona, smażona czy grillowana może zatem stanowić podstawę lub dodatek do wielu dań. Co więcej, to produkt, który za niewygórowaną cenę pozwoli przygotować obfitą kolację dla całej rodziny. Jak zatem szybko i sprawnie wyfiletować tę rybę?
Krok 1.
Natnij rybę ostrym nożem za płetwą skrzelową. Następnie obróć go o 90 stopni i przetnij makrelę wzdłuż ości (czyli wzdłuż całego kręgosłupa). Pierwszy filet jest już gotowy.
Krok 2.
Odwróć rybę na drugą stronę i powtórz czynność, poczynając od nacięcia za płetwą skrzelową. W trakcie przesuwania narzędzia będziesz czuć, że nóż opiera się na kręgosłupie ryby.
Krok 3.
Wytnij ości na brzuchu i wyrównaj filet. Pozostałości możesz wykorzystać np. do zupy rybnej.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa