Jak zrobić idealne gofry?

Przepis na chrupiące gofry.
Rumiane, chrupiące z zewnątrz i miękkie, ale nie surowe w środku. Takie powinny być smaczne gofry. Co zrobić, by taki efekt osiągnąć w domu? Kluczowe znaczenie mają składniki ciasta. To jednak nie wystarczy. By uzyskać pożądaną chrupkość, niezbędna jest też odpowiednia gofrownica.

Czym się kierować przy wyborze gofrownicy?  Najważniejszym jej elementem są płyty grzewcze. To one odpowiadają za wygląd i odpowiedni poziom przypieczenia gofrów oraz wpływają na komfort ich przygotowywania. Ważne, by ich powłoka była wykonana z nieprzywierającego materiału. W gofrownicy Breviille płyty są pokryte powłoką DuraCeramic™, która jest mocniejsza i czterokrotnie bardziej odporna na zarysowania w porównaniu z tradycyjnymi powłokami nieprzywierającymi. Przekazuje ona ciepło szybciej i wydajniej, dzięki czemu pyszne domowe gofry można przygotować w krótkim czasie. I co ważne powłoka DuraCeramic™ nie zawiera PTFE ani PFOA, jest więc nie tylko trwała i łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna.

Wyrośnięte ciasto dzięki uchylnej pokrywie
Warto też zwrócić uwagę na głębokość płyt grzewczych. Powinny być na tyle głębokie, żeby gofry były idealnie wypieczone. Gofrownice Breville dodatkowo mają uchylną pokrywę górną, która nie ogranicza wyrastającego ciasta, dzięki temu, że podnosi się delikatnie, gdy ciasto zwiększa swoją objętość. By na koniec pieczenia umyć płyty, wystarczy zwolnić blokadę, wyjąć płyty i włożyć do zmywarki, co pozwala zaoszczędzić czas.

Wysoka moc - chrupiąca skórka
Szukając najlepszej gofrownicy, zwróć uwagę na jej moc.  Im jest ona wyższa, tym większa szansa na to, że dolne i górne płytki będą równomiernie nagrzane, a gofry będą pięknie wypieczone, chrupiące i złote. Taki efekt osiągniesz, wybierając gofrownicę powyżej 800W. W przypadku Breville DuraCeramic™ moc wynosi 850W. By nie dopuścić do oparzenia się w trakcie pieczenia gofrów, obudowę wykonano z materiału, który się nie nagrzewa i zaopatrzono w uchwyty termoizolacyjne.

Co się składa na dobre ciasto do gofrów?
Gofry możemy przygotować z mąki pszennej, owsianej, orkiszowej, migdałowej czy kukurydzianej. Jeśli chcesz by twoje gofry były lekkie i chrupiące, najlepiej wybrać lekką mąkę tortową. Jest ona mocno zmielona, przesiana, delikatna i jasna. Ważna jest również temperatura składników. Użyte do przygotowania gofrów jajka czy mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu wszystkie składniki idealnie się połączą. Warto pamiętać, że mąki bezglutenowe nie kleją się tak dobrze jak pszenna. Ważne są też proporcje. W większości przepisów pojawia się taka sama ilość mąki i mleka, ono z kolei czasem jest zmieszane pół na pół z gazowaną wodą mineralną, co ma zapewnić gofrom pożądaną chrupkość. Niezbędny jest też dodatek proszku do pieczenia, który spulchnia i podnosi ciasto oraz sprawia, że „skórka” staje się bardziej chrupka.

Przepis na chrupiące gofry

Składniki dla 4 osób

  • 1/2 l mleka (ew., pół na pół z wodą gazowaną)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Łączymy składniki, robimy wgłębienie i dodajemy sól, roztopione masło i roztrzepane jajka. Mieszamy i dolewamy po trochu mleka, aż uzyskamy gęste, elastyczne ciasto na gofry. Jeśli to możliwe, pozostawiamy ciasto w lodówce na 2 godziny.

Następnie wlewamy małą chochlę ciasta do gofrownicy, aby wypełnić formę, równo z wgłębieniami. Nie należy go rozprowadzać do brzegów, aby uniknąć przepełnienia.

Ważne, żeby po wyjęciu, wyłożyć gofry na kratkę, a nie na blachę. Da to ujście wilgoci, gofry nie zaparują i nie zrobią się gumowate. Jeśli nie zjesz wszystkich gofrów od razu, możesz je następnego dnia podgrzać przez kilka sekund w tosterze. Będą bardziej chrupiące i ciepłe.

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat