Siekane kotleciki z kurczaka z kolorowym ryżem

Przepis na nietypowe kotlety - przepis kulinarny.
Siekane kotleciki z kurczaka mają złocisty kolor, są chrupiące i pełne wartościowych dodatków, np. w postaci marchewki czy cukinii. Podane z zabarwionym kurkumą ryżem zachęcą do posiłku najmłodszych i będą pysznym posiłkiem dla całej rodziny.

Siekane kotleciki z kurczaka z kolorowym ryżem

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • ½ cukinii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g białego ryżu (2 woreczki)
  • 400 ml wody Mama i ja
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Kurczaka pokój i posiekaj na malutkie kawałeczki. Obraną marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do mięsa. Następnie wbij jajka, dosyp bułkę tartą, dopraw czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i nałóż każdą porcję łyżką, lekko spłaszczając kotleciki. Smaż je na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
  3. Ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kurkumę, curry i sól do smaku. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 12 minut. Nie mieszaj. Ryż powinien wchłonąć wodę i kolor kurkumy.
  4. Na koniec wymieszaj i pozostaw do odparowania. Uformuj kuleczki i podaj z siekanymi kotlecikami z kurczaka.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat