Ciasteczka z pomarańczowym curdem

Przepis na owocowy deser.
Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą. Smacznego!

Ciasteczka z pomarańczowym curdem

Składniki:

Ciastka:

  • 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
  • 100 g migdałów w płatkach KRESTO
  • 60 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:

  • ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
  • ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
  • otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo:

  • białko jajka (do posmarowania ciastek)
  • garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)

Wykonanie:

  1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
  2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
  3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.
  5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
  6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.
  8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.
  9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kztałtem nawiązywało do formy jajka.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat