Jak biegać by schudnąć?

Odchudzanie poprzez bieganie.
Bieganie jest jednym z najlepszych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów i utrzymanie właściwej wagi. Jeżeli będziemy to robić we właściwy sposób, możemy skutecznie osiągnąć zamierzone efekty.

Dlaczego jest tak efektywne ?

Podczas biegania angażujemy do pracy kilkaset mięśni, a ich uruchomienie pochłania dużą ilość energii. Kiedy biegniemy w tempie pozwalającym nam na swobodne oddychanie i rozmawianie, energia ta jest czerpana z tkanki tłuszczowej. Uprawiając jogging angażujemy szczególnie mięśnie tzw.strefy problematycznej, to znaczy okolic bioder, pośladków, ud i brzucha. Są to miejsca, gdzie tkanka tłuszczowa odkłada się najszybciej, ale jednocześnie najdłużej się spala. Regularne bieganie jest dobrym sposobem by efektywnie się jej pozbyć. Gdy zaczynamy biegać po południu lub wieczorem, organizm spala węglowodany spożyte w ciągu dnia. Przez pierwsze pół godziny zużywamy 80% węglowodanów i 20% tłuszczów, potem proporcja odwraca się. Jeżeli zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej, powinniśmy odpowiednio ustawić sobie czas biegania, by osiągnąć właściwe efekty. Najlepszy jest spokojny trening trwający około 40 minut. Lepsze wyniki otrzymujemy gdy biegamy rano. Organizm jest wtedy wypoczęty, chętny do wysiłku. Przemiana materii odbywa się też w szybszy sposób niż wieczorem, kiedy organizm jest zmęczony.

Dwa sposoby biegania

Powyższy sposób biegania zalecany jest osobom, które dopiero zaczynają trenować. Doświadczeni biegacze mogą osiągnąć podobne efekty w krótszy sposób, poprzez interwały. Ten sposób biegania polega na pokonywaniu w szybkim tempie pewnych odcinków w krótkim czasie, na przykład w ciągu minuty i przeplatanie ich truchtem lub szybkim marszem, w niepełnym wysiłku. Takich odcinków można przebiec na przykład 10. To dosyć intensywna forma treningu, przynosząca efekty w szybszym czasie, dlatego, że jesteśmy zmuszeni do sporego wysiłku podczas tych fragmentów biegu, które pokonujemy szybciej. Po takim wysiłku nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na tlen i uzupełnia go z zapasów energii, które znajdują się w mięśniach. Wtedy metabolizm korzysta z nagromadzonych tłuszczów. Proces ten trwa 48 godzin, niezależnie od tego, co w danym czasie robimy – możemy na przykład wypoczywać czy czytać książkę. Podczas biegania z interwałami łatwo o urazy. Skupiając się na utrzymywaniu właściwego tempa i liczeniu odcinków, możemy potknąć się czy stracić równowagę. Odpowiednie buty, dopasowane do naszych wymagań pomogą nam zmniejszyć ryzyko kontuzji.

Jeść czy nie jeść ?

Nie tylko kontuzje mogą stanowić ryzyko podczas biegania. Musimy uważać, by nie zaczynać porannego joggingu z pustym żołądkiem. Gdy biegamy na czczo, organizm czerpie energię z białek mięśniowych, wykorzystując aminokwasy. Wtedy nie redukujemy tkanki tłuszczowej, tylko mięśniową. Co zrobić, by śniadanie nie zniweczyło efektów biegania a jednocześnie dostarczyło nam niezbędnej energii? Najlepiej zjeść proste węglowodany (banana czy kawałek czekolady), co będzie stanowiło "rozrusznik "dla organizmu i sygnał do pobierania energii z tkanki tłuszczowej ( źródło:http://www.butydobiegania.pl/).

Autor zewnętrzny

fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat