Jak przyrządzić szybkie przekąski do piwa?

Idealne przekąski do piwa.
Na hasło „przekąska do piwa” przychodzą nam na myśl zazwyczaj fistaszki, chipsy bądź paluszki. Nie musimy się jednak ograniczać do tak wąskiego wyboru.

Z powodzeniem możemy wykorzystać o wiele oryginalniejsze dodatki.

Piwo i smaczna przekąska – idealny zestaw na spotkanie ze znajomymi, wieczór przy filmie czy domową imprezę. Jak przygotować oryginalne dodatki do piwa, nie ograniczając się do tradycyjnego zestawu?

Do chrupania
Szybkie przekąski do piwa to m.in. rozmaite orzeszki. Nie muszą to być jednak tylko solone orzeszki ziemne z puszki. Przygotujmy sobie oryginalną, smakowitą mieszankę z orzechów i nasion. Możemy kupić na przykład pestki słonecznika i dyni, prażoną ciecierzycę (dostępną m.in. w sklepach tureckich pod nazwą leblebi), orzechy laskowe (najlepiej bez skórki) i migdały. Te ostatnie warto uprażyć w piekarniku (wcześniej mieszając je z oliwą z oliwek) oraz obtoczyć w przyprawach, np. w sproszkowanej papryce. Uprażyć możemy także inne orzechy, np. ziemne, laskowe, nerkowce.

Zamiast solonych fistaszków mieszanka orzechów i ziaren, a zamiast paczkowanych paluszków – paluszki z ciasta francuskiego. Pamiętajmy o wyjęciu mrożonego ciasta francuskiego odpowiednio wcześnie, aby było wystarczająco miękkie do rozwinięcia i krojenia. Ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm, a następnie posypujemy je dodatkami i przyprawami. Może to być starty ser, papryka w proszku, sól morska, czarnuszka czy sezam. Aby paluszki miały ciekawy kształt, możemy delikatnie skręcić je w połowie. Wkładamy przygotowane paseczki do nagrzanego do 200-220°C piekarnika i pieczemy 10-12 minut (aż będą delikatnie złote).

Groszek i fasolka
Ciekawą propozycją na przekąskę w klimacie azjatyckim jest groszek cukrowy z sezamem i sosem sojowym. Strączki groszku gotujemy na parze, aż będą wystarczająco miękkie, a następnie doprawiamy. Przekładamy całość do miseczki, posypujemy sezamem, a obok stawiamy naczynie z sosem sojowym. W sosie będziemy maczać strączki.

A może chrupiąca fasolka? Ziarna dowolnego rodzaju zostawiamy na noc do namoczenia, a następnego dnia gotujemy, przyprawiamy (np. papryką w proszku bądź ulubioną mieszanką przypraw), rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy tak długo, aż ziarna będą chrupiące.

Zgrabne, kolorowe i szybkie przekąski do piwa
Do piwa świetnie nadają się różnego rodzaju koreczki. Możemy wybrać do nich ser żółty. Może być łagodny, pasujący do jasnych, lekkich piw. Mocniejsze piwa, np. Okocim Mocne Dubeltowe, doskonale komponują się raczej z wyrazistymi serami, np. ostrym dojrzewającym czy pleśniowym. Do tego dodajemy pomidora, paprykę, oliwkę lub coś marynowanego. Lekka wersja przekąski to koreczki owocowe – z bananów, kiwi oraz różnych owoców sezonowych, które można nadziać na patyczek.

Do piwa możemy także przygotować drobne kanapeczki. Rosyjskim zwyczajem jest spożywanie wraz ze złotym trunkiem suszonej ryby. Możemy nieco zmodyfikować składniki i na bagietkę czy chleb położyć wędzonego łososia. Sprawdzonym pomysłem są także kanapeczki z robionymi własnoręcznie pastami: jajeczną (z drobno pokrojonego jajka na twardo, majonezu, soli i pieprzu), twarożkową (z białego sera, koperku, szczypiorku, rzodkiewki, soli i pieprzu) czy innymi, wedle upodobań. Pastą taką możemy też faszerować pomidorki i taki dodatek zaserwować gościom. Pomysłów na takie proste przekąski można stworzyć bardzo wiele!

Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat