Jakie owoce może jeść cukrzyk?

Te owoce może jeść cukrzyk.
Ostatnimi czasy wzrosła świadomość na temat nawyków żywieniowych osób cierpiących na cukrzycę, ale nie tylko. Jest to bardzo dobra wiadomość.

Sklepy spożywcze coraz częściej w swoim asortymencie oferują produkty przyjazne diabetykom; powstają też książki kucharskie z przepisami z myślą o osobach borykających się z tą chorobą. Jednak w Internecie możemy poczytać o informacjach wprowadzających w błąd – które produkty szkodzą, a które nie. Najczęściej internauci spierają się o owoce w diecie cukrzyka. Z jednej strony są zdrowe i zawierające mnóstwo substancji odżywczych. Z drugiej zaś zawierają fruktozę, czyli cukier owocowy, który może być niebezpieczny dla diabetyka. Czy zatem osoby chorujące na cukrzycę powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania owoców? Nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ, każdy owoc jest inny i inaczej wpływa na nasz organizm. Które owoce są odpowiednie dla cukrzyków?

Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju cytrusy, jak grejpfrut, pomarańcza czy cytryna. Są idealne dla cukrzyków, ponieważ zawierają nie wielką ilość węglowodanów i przede wszystkim – cechują się niskim indeksem glikemicznym. Ponadto są bogate w witaminę C, błonnik i inne składniki roślinne, które mają korzystny wpływ na zdrowie cukrzyków. Co więcej, cytrusy są bogate w wodę, co pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu.

Jakie jeszcze owoce dozwolone są w diecie diabetyka? Truskawka, malina, jagoda, borówka, aronia, jeżyny, awokado, jabłko, gruszka, wiśnia, czereśnia, morela, śliwka i brzoskwinia. Owoce te również maja niski indeks glikemiczny i należy je spożywać w rozsądnych ilościach. Warto pamiętać, że każdy cukrzyk powinien mieć na uwadze, by wybierać te świeże lub mrożone. Są one zdecydowanie najzdrowsze, a przy okazji najsmaczniejsze.

Jakich owoców powinien unikać cukrzyk?

Każdy diabetyk powinien unikać owoców o wysokim indeksie glikemicznym. Również niektóre owoce zaliczają się do tej kategorii, ponieważ zawierają ogromną ilość fruktozy. Do tych owoców zaliczają się: banan, winogrono, arbuz, melon, ananas i czarna porzeczka. Poza tym, cukrzycy powinni wykluczyć ze swojego jadłospisu owoce w puszcze i wszelkich syropach – zawierają najwięcej fruktozy i glukozy. Również owoce suszone powinny pozostać poza zasięgiem diabetyków. Również wszelkie sklepowe dżemy i konfitury, ponieważ bardzo często są dodatkowo dosładzane.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat