Jakie zastosowania znajdują nasiona słonecznika?

Nasiona słonecznika - zastosowanie.
Charakterystyczne żółte kwiaty słonecznika od razu kojarzą się ze słonecznym latem. I nic dziwnego, ponieważ zaczynają kwitnąć w lipcu, a kończą we wrześniu. Nasiona słonecznika można jeść na surowo (łuskane), ale mają one o wiele więcej zastosowań – przede wszystkim w kuchni, ale nie tylko. Jakie właściwości mają nasiona słonecznika i do czego można je wykorzystać?

Wartości odżywcze nasion słonecznika

Nasiona słonecznika mają liczne wartości odżywcze. Charakteryzują się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy E – w każdych 100 g zawierają jej aż 32,2 mg – a także witaminy A i B oraz kwasu foliowego. Są również zasobne w mikro- i makroelementy oraz aminokwasy: stanowią cenne źródło żelaza niehemowego (roślinnego), fosforu, potasu, cynku czy magnezu. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na stan skóry oraz są wartościowym składnikiem diety dla kobiet w ciąży. Ponadto nasiona słonecznika, które produkuje między innymi firma Saatbau Polska, zawierają znaczne ilości fitosteroli. To sterole roślinne, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, redukując ryzyko chorób serca i nowotworów.

Olej słonecznikowy

Słonecznik należy do najważniejszych roślin oleistych na świecie. Wytwarzany z niego olej spożywczy stoi niemal w każdej polskiej kuchni. Na sklepowych półkach można znaleźć zarówno nierafinowany, jak i rafinowany olej słonecznikowy. Charakteryzują się one różnymi właściwościami. Nierafinowany olej słonecznikowy, o ciemnożółtym kolorze, jest tłoczony na zimno. Dzięki temu zachowuje większość wartości odżywczych oraz ma dobrze wyczuwalny smak i aromat. Nadaje się idealnie do potraw podawanych na zimno: sałatek, surówek, dipów, sosów czy zup. Rafinowany olej słonecznikowy, o jasnożółtej barwie, jest tłoczony na ciepło, przez co ma uboższy skład, a jego zapach i smak są mniej charakterystyczne. Można go jednak stosować do smażenia, pieczenia i gotowania.

Jakie jeszcze produkty wytwarza się z nasion słonecznika?

Produkcja oleju jadalnego to niejedyne zastosowanie nasion słonecznika. Wykorzystuje się je między innymi do wytwarzania masła i margaryny, jako dodatek do musli i wypieków, domieszkę do pieczywa oraz dopełnienie wielu innych artykułów spożywczych w celu podniesienia ich wartości odżywczych i walorów smakowych. Prażone i solone nasiona słonecznika są popularną przekąską, zdrowszą od chrupek czy chipsów. Można je kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Nasiona słonecznika znajdują także zastosowanie poza kuchnią. Wytwarzany z nich olej wykorzystywany jest jako tłuszcz techniczny do produkcji pokostu, lakierów i mydła. W połączeniu z olejkami eterycznymi ma właściwości nawilżające, odżywiające i uelastyczniające skórę.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat