Bez względu na to, jakie człowiek ma dolegliwości i choroby, wspomagać swój organizm zawsze może odpowiednią dietą. Już w starożytności sięgano po różne przyprawy, zioła i produkty, aby łagodzić ból i czuć się na co dzień lepiej.
Także i współcześnie można wykorzystywać różnorakie dary natury, by osłabiać dolegliwości bólowe. Efekty regularnej konsumpcji produktów niwelujących reakcje zapalne w organizmie, mogą bowiem naprawdę zaskoczyć. Podobnie jak unikanie przetworzonej żywności i cukrów prostych, które nasilają stany zapalne. Aby nie męczyć się zanadto z powodu różnego rodzaju bólu, opłaca się włączyć do swojego cotygodniowego menu ryby. Badania naukowe dowiodły, że spożywanie tłustych ryb, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób zapalnych. Cenne tłuszcze omega-3 zawierają np. takie ryby jak łosoś czy makrela.
Działanie przeciwzapalne wykazuje też kawa oraz cynamon. Warto o tym pamiętać przy sporządzaniu listy zakupów. Naturalnym środkiem przeciwbólowym jest również oliwa z oliwek. Najlepiej kupować taką extra virgin. Jeśli nie chcemy przesadzać w życiu z lekami przeciwbólowymi, sałatka z oliwą to dobry patent na to, aby zmniejszyć trochę stan zapalny organizmu. Obniżyć poziom odczuwania bólu pomaga też picie wina. Związane to jest z tym, że zawiera ono substancję zwaną resweratrolem, która osłabia dolegliwości bólowe.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com