Jedzenie łagodzące ból

Łagodzenie bólu jedzeniem.
Nie brakuje produktów spożywczych pomagających zwalczać stany zapalne i łagodzić odczuwanie bólu. Oto kilka przykładów.

Bez względu na to, jakie człowiek ma dolegliwości  i choroby, wspomagać swój organizm zawsze może odpowiednią dietą. Już w starożytności sięgano po różne przyprawy, zioła i produkty, aby łagodzić ból i czuć się na co dzień lepiej.

Także i współcześnie można wykorzystywać różnorakie dary natury, by osłabiać dolegliwości bólowe. Efekty regularnej konsumpcji produktów niwelujących reakcje zapalne w organizmie, mogą bowiem naprawdę zaskoczyć. Podobnie jak unikanie przetworzonej żywności i cukrów prostych, które nasilają stany zapalne. Aby nie męczyć się zanadto z powodu różnego rodzaju bólu,  opłaca się włączyć do swojego cotygodniowego menu ryby. Badania naukowe dowiodły, że spożywanie tłustych ryb, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób zapalnych. Cenne tłuszcze omega-3 zawierają np. takie ryby jak łosoś czy makrela.

Działanie przeciwzapalne wykazuje też kawa oraz cynamon. Warto o tym pamiętać przy sporządzaniu listy zakupów. Naturalnym środkiem przeciwbólowym jest również oliwa z oliwek. Najlepiej kupować taką extra virgin. Jeśli nie chcemy przesadzać w życiu z lekami przeciwbólowymi, sałatka z oliwą to dobry patent na to, aby zmniejszyć trochę stan zapalny organizmu. Obniżyć poziom odczuwania bólu pomaga też picie wina. Związane to jest z tym, że zawiera ono substancję zwaną resweratrolem, która osłabia dolegliwości bólowe.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat