Szef kuchni Art Restauracji i Kawiarni przy ulicy Kiełbaśniczej we Wrocławiu proponuje tej jesieni raj dla smakoszy. Jako przystawki poleca tatar z sarniny oraz plaster sera koziego zapieczony w miodzie wrzosowym podany na sałatce z gruszką. W chłodne już o tej porze roku popołudnia sprawdzają się gorące przystawki, takie jak bliny gryczane z grzybami bądź policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie podane z borowikami.
Rozgrzewające zupy:Jesienna zupa z grzybów leśnych, Złocisty krem z dyni z klopsikami cielęcymi, Zupa orkiszowa z klopsikami drobiowymi i zupa ze świeżych polskich ryb, pozwolą przetrwać największe mrozy.
W sałatkach królują: Sałatka z roszponki, rukoli, sera ślubowskiego zapiekanego na grzance z miodowym winegret i orzechami włoskimi bądź plastry wędzonej kaczki podane na sałatach z sosem z owoców leśnych.
Art Restauracja nie zapomina również o kuchni śródziemnomorskiej, np. ręcznie robionym makaronie tagliatelle z owocami morza i pikantnym sosem pomidorowym oraz kuchni z oferty Dawny Smak Wrocławia, czyli pierogach nadziewanych szyjkami rakowymi podanych z sosem tymiankowym. Wśród dań ze świeżych ryb proponujemy filet ze szczupaka na kremowym risotto, filet z pstrąga z boczniakiem i sosem migdałowo-kaparowym oraz smażony filet z sandacza podany z gołąbkiem z kapusty włoskiej i sosem z kurek.
Dla koneserów kuchni polskiej nasz Szef Kuchni przygotował wyjątkowo wykwintne dania mięsne:
Jeżeli znajdziecie miejsce na deser, warto spróbować wyśmienitej gruszki Duchesse lub tartę marchewkowo-cynamonową z sosem dyniowym bądź tiramisu wg oryginalnej włoskiej receptury, a to wszystko popijając aromatyczną kawą.
fot. Art Restauracja