Ketchup? Polacy najchętniej kupują go w dyskontach

Jaki ketchup preferują Polacy?
5 czerwca obchodziliśmy Światowy Dzień Ketchupu – jednego z najpopularniejszych dodatków w kuchni. Według danych udostępnionych przez Kraft Heinz, Polacy najchętniej kupują go w dyskontach i w supermarketach.

Najchętniej kupujemy ketchup w dyskontach, które są niekwestionowanym liderem i dzięki szerokiej dostępności oraz konkurencyjnym cenom cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. To właśnie tam klienci znajdują różnorodne marki i smaki, co umożliwia im wybór produktu najlepiej odpowiadającego ich gustom. Zaraz za dyskontami w preferencjach zakupowych znajdują się supermarkety. Oferują one nieco szerszy asortyment, w tym często także niestandardowe wersje ketchupu, co przyciąga klientów poszukujących zarówno klasyki, jak i nowości na sklepowych półkach. Najmniejszy udział w sprzedaży ketchupu mają dziś hipermarkety oraz sklepy małoformatowe.

Wartość rynku ketchupu, według analizy NielsenIQ, przekroczyła w Polsce 880 mln zł. Dla producentów sosów najbardziej intensywnym czasem jest sezon grillowy. Napędzane wtedy spotkaniami na świeżym powietrzu zapotrzebowanie na ketchupy znacząco wzrasta. To moment, w którym konsumenci poszukują nie tylko klasycznych wersji, ale również nowych, innowacyjnych smaków, które mogą urozmaić grillowe menu.

Dziś w Kraft Heinz oferujemy już 14 wariantów ketchupu i konsekwentnie dążymy do dalszego rozwoju. Oprócz klasycznych smaków, jak łagodny czy ostry, w naszym portfolio są ketchupy o smaku włoskich ziół czy pikli. Dużą wagę przywiązujemy do innowacji – rozwijamy linię ketchupów ZERO (bez dodatku cukru) i nawiązujemy strategiczne współprace z partnerami. Jeszcze w tym roku zaskoczymy konsumentów zupełnie nowymi wariantami – mówi Adam Imielski, dyrektor zarządzający w Kraft Heinz Polska.

Wzrost sprzedaży ketchupów bez dodatku cukru
W obliczu rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak m.in. cukrzyca typu 2 i insulinooporność, rynek spożywczy zaczyna dostosowywać swoje produkty do indywidualnych potrzeb konsumentów. Zdrowsze alternatywy dla ulubionych dodatków, czyli ketchupy zero bez dodatku cukru to jedna z takich odpowiedzi. To propozycja również dla osób, które z różnych powodów dążą do ograniczenia cukru w codziennej diecie. Segment ketchupów zero to już około 7% rynku ketchupów, a porównując dane Kraft Heinz, ich sprzedaż wzrosła o 50% rok do roku. 

Fot. Kraft Heinz
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat