Ketchup dla każdego

Czerwona przyprawa - ketchup.
Wiele z nas nie wyobraża sobie kanapki bez ketchupu!

Słynny sos pomidorowy jest podawany na zimno w rozmaitej gamie smaków, od łagodnego po bardzo ostry, od ziołowego po ten do pizzy lub o smaku czosnkowym.

Chiński wynalazek
To właśnie Chińczycy wpadli na pomysł przyrządzania ketchupu. Jego pierwowzorem była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, sardynki i zioła. Sos i jego receptura dotarły do Europy na koniec XVII wieku. Natomiast w 1879 roku zawitała w amerykańskie progi. Receptura została dostosowana do specyficznych wymagań tamtejszych mieszkańców. Henry John Heinz założył wówczas firmę, która jest znana do dnia dzisiejszego m.in. z produkcji ketchupu.

Klasyczny skład
Żaden ketchup nie może istnieć bez sosu pomidorowego. Dodaje się do niego cukier, ocet, cebulę i różne przyprawy m.in. sól kuchenną, goździki, czy ziele angielskie. W celu uzyskana prawidłowej gęstości dodaje się skrobię modyfikowaną. Warto wiedzieć, że zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia do produkcji sosów na bazie pomidorów nie można używać sztucznych barwników. Zatem nie mamy prawa ich spotkać w ketchupie. Przygotowywany sos jest pasteryzowany, stąd nie trzeba używać do jego produkcji środków konserwujących. Do części produkowanych ketchupów jest dodawany benzoesan sodu, aby wydłużyć okres przydatności produktu. Pamiętajmy, że chcąc wybrać najlepszy ketchup, powinniśmy czytać etykietki, aby kupować te najbardziej naturalne, pozbawione zbędnych środków chemicznych.

Niekonwencjonalne zastosowania
Większości z nas wydaje się, że ketchup to jedynie dodatek do frytek, pizzy, czy kanapek. Tymczasem w latach 30-tych ubiegłego wieku sprzedawano go jako… lekarstwo ze względu na wysoką zawartość betakarotenu. Ketchup ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Ten wysokiej jakości, wykazuje działanie antynowotworowe,  chroni także przed chorobami serca, zawałem, cukrzycą czy wylewem. Jego regularna konsumpcja wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi. Ponadto ten smaczny sos pomidorowy skutecznie usuwa… śniedź z miedzianych oraz srebrnych przedmiotów! Wystarczy, że na powierzchnie pokrytą patyną nałożysz warstwę ketchupu, a potem spłuczesz ją wodą. Efekt gwarantowany!

Niektóre panie domu preferują samodzielne wykonanie prawdziwego, domowego ketchupu. W Internecie możemy znaleźć liczne przepisy na niego. Wówczas jesteśmy w stanie zrobić idealnie nam smakujący ketchup i mamy pewność, że nie zawiera on zbędnych substancji chemicznych, który niestety, pomimo zakazu możemy spotkać w ketchupie.

Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat